Enkelt, budgetvänligt, smakrikt och gott. Well, en pastarätt som går att göra på så många sätt men idag gjordes med just soltorkade tomater och mitt första test av "vegansk parmesan". En mix på B-jäst, cashewnötter och salt som finmalts. Otroligt gott till pastan och nötigt. Helt klart ett alternativ till den smakrikaste av ostar. Sen smakar det inte parmesan, men det smakar GOTT.

En otroligt mättande rätt, jag trodde aldrig jag kunde bli så mätt haha.

För 3-4 portioner

Ingredienser:

  • Pasta enligt mått, ca 100-125g torrvara per person
  • 1 tetra ekologiska kikärtor a 400g/ 200g blötlagda kikärtor
  • 4 soltorkade tomater i olja (även utan går men dessa blötläggs fördelaktigt.
  • 1 gullök (eller annan lök)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50g fänkål / en skiva om ca 3 cm tjock (kan uteslutas)
  • 50-100g palsternacka
  • 1 tsk sambal badjak (kan uteslutas för att skippa hettan)
  • 1,5 dl iMat / vegansk matlagningsgrädde
  • olja, salt och peppar till stekning och smaksättning.

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningen, när den är klar låt rinna av, tillsätt olja och blanda ned i kastrullen igen.

Börja med att ta fram en stekpanna, gärna ca 20 cm i diameter, tillsätt ca 1 msk olja att steka i och sätt på medelhög värme.

Hacka lök, fänkål och palsternacka fint (om palsternackan är eko kan skalet med fördel vara kvar annars skalas den gärna). Pressa vitlöken och strimla de soltorkade tomaterna. Tillsätt till stekpannan och låt fräsa på medelhög värme tills löken är gyllene och mjuk samt palsternackan börjar mjukna.

Häll av tetran med kikärtor så att ingen vätska finns kvar, du kan skölja av dom om du vill men det behövs inte, och tillsätt sedan till stekpannan. Tillsätt ca 0,5 msk olja till till stekpannan och låt fräsa tillsammans på medelhög värme tills kikärtorna får lite yta. Sänk värmen till medel/låg.

Tillsätt sambal, matlagningsgrädde, peppar och salt och smaka av efter ca 5 minuter.

Smaka av, tillsätt eventuellt mer krydda, och häll i allt kastrullen med pasta.

Blanda runt och servera med lite färskmalen svartpeppar, "cashewparmesan" och chili. På bilderna här har jag chilitrådar/chilistrings vilket är lite spännande, men smakar precis som vanlig chili!


Servera och njut, fungerar alldeles utmärkt som matlåda också!

Kikärtspasta med soltorkade tomater
Kategorier / Sök recept