En ny storfavorit här hemma har blivit vietnamesiska vårrullar. Dessa kommer ju i alla olika former och smaker men jag har valt idag att göra en "bas" för dessa som man sedan kan krydda upp med t.ex. asiatisk färs, filéebitar, andra smaker/proteiner och såklart olika såser. Idag serverades dessa med en färdigköpt teryakisås (så gott och sött) samt en hemmagjord Nuoc Chamsås (men utan fisksås). Väldigt gott, fräscht och mättande. Räkor är en stor hitt för pesketarianer och kan rekommenderas, eller de veganska "vräkorna" som säljs som håller samma konsistens i princip.


Till ca 10 rullar ca 2 portioner

Ingredienser:

  • 10-15 rispapper för "sommarrullar"/vietnamesiska vårrullar
  • 1 paket rödbetsgroddar / andra groddar
  • 2 morötter
  • 1 paket sjögärsnudlar / glasnudlar (tillred enligt instruktioner)
  • 1 kruka koriander
  • 0,3 gurka
  • 50-10g cashewnötter
  • ev. vitkål
  • ev. thaibasilika
  • ev. strimlad chili
  • ev. annat protein med smaksatt fyllning.


Varmt (70+ grader) vatten till blötläggning av rispapper

sås att doppa i

Vass kniv för att dela rullarna


Tillvägagångssätt

Börja med att koka nudlar efter instruktioner, sjögräsnudlar behöver oftast enbart sköljas och delas innan servering medan glasnudlar med fördel kokas och sedan svalnar.

Skala morötter, vitkål och gurkan (om önskas). Dela sedan alla i korta runna stavar, ca 0,2 cm i bredd och ca 5-7 cm långa.

När nudlarna svalnad dela dom med fördel i ca 3-5 cm breda längder (jag brukar grovhacka bara för att underlätta ätandet)

Hacka nötterna fint och dela koriandern i valfri storlek. Men servera gärna både blad och stjälk. Samma gäller thaibasilikan om du väljer denna.

Koka upp vatten och häll över i en tallrik / skål som rymmer rispappret.

Nu börjar det lite pilliga!

Doppa pappret, ett åt gången för det går inte att blötlägga i förväg utan du gör en rulle färdig per gång.

Doppa ett ark i ca 3 sekunder, det skall inte bli helt mjukt då får du mycket svårare arbete framför dig. Det kommer mjukna mer allteftersom.

Placera arket på en skärbräda och ta en portion utav alla dina ingredienser och lägg i en avlång hög på arket. Tänk ca en nypa groddar, 2 stavar av grönsakerna, en näve nudlar, 4-5 koriandertjälkar + blad, 1 -2 blad thaibasilika, ev 1-3 chilibitar och placera i mitten på arket.

Låt ca 3-5 cm på varje sida av din avlånga hög vara tom ifrån fyllning. När arket börjar mjukna mer viker du in en del av arkets "långsida" (sett ifrån din högs position)tätt mot högen, därefter tar du kortsidorna in emot mitten och lägger dessa tight emot högens kortsidor. Avsluta med att försöka putta in fyllningen så att den blir ganska tight och rulla sedan din hög ut längsmed arkets fortfarande ovikta långsida så att du rullar in fyllningen på plats.

Jag brukar med fördel vika in "toppen" först, sedan sidorna och därefter rulla emot mig för att få en enkel rörelse. det är lite pilligt i början men lätt när man lärt sig.

Gör detta upprepat tills dina ark är slut. Notera dock att arken behövs Varmt vatten för att bli mjuka och du kan därför behöva värma om vattnet igen eller fylla på med mer vatten under tiden du gör dessa.

Avsluta med att dela rullen på mitten med en VASS kniv eller servera som hela rullar tillsammans med dina dippsåser.

Det är ett pilligt jobb men jag lovar att det är värt det.


Vietnamesiska vårrullar
Kategorier / Sök recept