Här kommer en enkel och väldigt god rätt. Antingen använder du färdiga såsbaser eller så blandar du själv ihop såser. Båda går lika bra. Jag som har ett ganska brett utbud av woksåser mm använder dessa, dem går självklart att producera själv, köpa eller ersätta med annat.

tillagningatid: 15 min - 1h+ (om du vill marinera länge) Till ca 2 portioner

Ingredienser:

  • 200-300g vegofärs (jag använder anammas frysta)
  • 1 tsk gochujang-pasta
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk mushroom woksås (istället för oystersås)
  • 1 tumme riven ingefära
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk strösocker / sirap
  • 0,5 gullök
  • 0,5 salladslök


  • Nudlar till 2 personer (jag tog thai risnudlar)
  • ca 1 dl jordnötssås (färdig eller egen (jordnötssmör blandat med vatten + röd curry + ljus soja)


  • 1 st morot
  • 0,25 st gurka
  • 0,5 st salladslök till garnering

Tillvägagånggsätt:

Börja med att blanda färsen med riven ingefära. Pressa vitlöken och rör samman med färsen. Häll i övriga ingredienser och låt marinera. Det kan med fördel låta det stå över dagen i kylen och marinera eller köra en snabbmarinad och steka på relativt omgående.


Fortsätt med att koka upp vatten till nudlarna. Under tiden kan du med fördel skiva dina grönskaker runt. Jag använder en julienne skalkniv till morötter och gurka, men du kan också använda rivjärn eller potatisskalare och sedan skiva tunnare eller låta dem vara breda och tunna.

Häll i nudlar och salt i vattnet enligt instruktioner och låt koka upp. Ofta ca 3-4 minuter. Häll av vattnet och häll över jordnötssåsen, rör samman.

Skiva lök och salladslök tunt, lägg undan ungefär hälften av salladslöken till garnering, resten skall stekas på med färsen.

Sätt en stekpanna på hög värme och tillsätt gullök och salladslök tillsammans med färsen och all marinad. Låt steka i marinaden tills marinaden reducerats ned till en "kletig" färs som inte längre innehåller vätska som flyter omkring i pannan. Du kan med fördel sänka värmen i någon minut och låta färsen steka lite till när all vätska är borta.


Servera sedan dina rivna grönsaker tillsammans med jordnötsnudlarna och färsen omgående. Toppa eventuellt med lite chili, sesamfrön och krossade nötter om du vill.

njut!


Krispig asiatisk färs med jordnötsnudlar
Kategorier / Sök recept