För inte så länge sedan gjorde jag denna rätten för första gången och den har fortsatt att hägra för mig. Testade åter igen att göra den och denna gång blev det galet gott. Jag rekommenderar en parmesan eller en vegansk parmeanost för maximal smak!

Till ca 4 personer

Ingredienser:

  • 4 portioner av valfri pasta
  • 2 st gullökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 15-20 g smör / margarin att steka i
  • 3 msk vodka
  • 1-1,5 dl grädde / vegansk grädde
  • 1 tsk citronsaft färsk (- om på flaska ca 0,5 tsk)
  • Svartpeppar (rätt mycket) och salt efter smak
  • 1/2 grönsalsbuljongstärning
  • ca 1 dl riven parmesanost (att toppa med)
  • ev cocktailtomater till servering

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp pastan enligt anvisningarna (jag älskar denna vågiga breda variant)

Hacka gullök och vitlök grovt (lite bitar är gott). Sätt på en stekpanna på medlhög värme, tillsätt smöret och därefter lökarna. Stek tills löken "svettas" och är gyllene.

Tillsätt vodkan och låt koka ca 3 minuter (eller tills den reduceras ned). Tillsätt citron, buljong, grädde och rör runt. Låt koka upp och tjockna under omrörning. Tillsätt ev. en slev pastavatten (valfritt). Smaka av med svartpeppar och salt.

Riv parmesanen / veganparmesanen och häll av vattnet från pastan.

Rör ned pastan i din vodkaröra, servera på ett fat och toppa med den rivna osten! Dela tomaterna och lägg på toppen.

Servera och Njut!

Pasta a la vodka
Kategorier / Sök recept