En klassiker som bara blir riktigt god och smakrik. Speciellt med lite extra kärlek i form av goda ostar. Jag rostar mina svartpepparkorn, vilket inte är ett måste men det ger mer fyllighet till smaken.

Till ca 2 personer

Ingrediernser:

  • Pasta ca 250g för två personer - gärna en extra god och lyxig
  • ca 2 dl riven pecorino
  • ca 0,5. 1 dl riven parmesanost
  • ca 2 tsk svartpepparkorn / motsvarande 0,5 tsk färskmalen svartpeppar
  • 2 dl pastavatten (tag från kastrullen vid ca 2 minuter kvar
  • Färskmalen svartpeppar och salt till servering
  • Ev olivolja att toppa med vid servering.

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp pastavatten och tillsätt salt till vattnet.

Häll upp 2 tsk svartpeppar i en stekpanna och rosta på hög värme tills det börjar dofta rostat och gott. Tag av från värmen och lägg i mortel

Mortla svartpepparn fint.

Riv pecorino (eller motsvarande ost) fint och lägg i en skål. riv därefter parmesanost fint till att toppa pastan med.

När det är ca 2 minuter kvar på pastan tar du ca 2 dl vatten från kastrullen. häll upp i en separat skål.

Ta fram en större skål (som all pasta också skall rymmas i).

Varva mellan att hälla pastavattnet, lite ost och svartpeppar ned i den stora skålen. Rör eller vispa hela tiden såsen som blir. Ha i så mycket vatten att osten kontinuerlig smälter. fortsätt tills all ost och eventuellt allt vatten är slut, viktigast är osten och att du får en krämig konsistens.

Häll av vattnet från pastan och tillsätt den till din ost och pepparröra. Rör om med en slev. Toppa med riven parmesanost, färskmalen svartpeppar och lite salt. Servera. Om du har en god olivolja hemma kan du med födel placera lite av denna på toppen!


Ät varmt och njut!


Caico e pepe - pepprig enkel pasta
Kategorier / Sök recept