Eftersom jag själv inte satt någon surdeg ännu tog jag mig för att köpa en färdig från matbutiken, otroligt smidigt! Allt brödet behöver är lite tid, knädning och kärlek.

Jag bakar mitt på ett bakstål i ugnen, men det går såklart bra utan det!

Till 4 baguetter eller 2 stora bröd. Eller som här, två baguetter och ett bröd!

Ingredienser:

  • 1 paket surdeg
  • 0,5 paket jäst (25g)
  • 5 dl kallt vatten
  • 2,5 msk salt
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • 3 dl rustikt vetemjöl (går fint att använda enbart vetemjöl istället)
  • 9 dl specialvetemjöl
  • 250-300g frysta tranbär (går bra med ca 200g torkade också)
  • valfritt 3 msk solrosfrön

Tillvägagångssätt:

Blanda ihop jäst och surdeg med vatten, låt stå ca 5 min. Blanda ned övriga ingredienser i degvätskan, gärna saltet sist.

Knåda sedan i maskin ca 10 minuter, för hand ca 20 minuter. Degen får vara relativt lös men inte jätteklibbig - tillsätt isf lite mer mjöl.

Låt jäsa under duk 60 minuter. Vänd degen i bunken och låt jäsa 60 minuter till.

Om du har ett ugnsstål - stoppa in det i ugnen och sätt den på 220 °C

Dela upp degen i 3,4 eller 2 delar beroende på önskemål. Forma med hjälp av att vika degen över sig självt önskad form och storlek på bröden. Mjöla lätt och låt jäsa 60 minuter till.

När det är 20 min kvar av jästiden, starta din ugn och sätt den på 175°C (för dig som inte har stål), du som har stål kan sänka ugnstempen till 175°C (vamluft).

Placera bröden ett åt gången i ugnen, häll in ca 2 msk vatten i botten när du ställer in varje bröd och stäng luckan snabbt, ångan från vätskan bildar en krispig yta!

Grädda i ca 20 minuter för baugetterna och ca 30 minuter för större bröd. Tills brödet ser och känns färdigt ut.


Servera med dina favorittillbehör!


Tranbärsbröd med surdeg
Kategorier / Sök recept