Här kommer ett recept på en busenkel vegopasta. Som ändå smakar riktigt gott! Välj om du vill använda animaliskt smör eller veganskt, toppa med parmesanost eller en vegansk parmesanliknande ost. Gott, enkelt och SNABBT.

Till ca 2 portioner

Ingredienser:

  • Spaghetti eller pasta av valfri sort
  • ca 200g små tomater (cocktail, körsbärstomater, annan god tomat) jag brukar använda en lite smakrikare sort
  • 25g smör / margarin
  • 2 msk olivolja (god sort)
  • 1 gullök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Salt & peppar efter smak
  • Ev. chiliflakes / chilipasta
  • Ev. en nypa socker


  • Parmesanost / vegansk parmesan
  • Basilika

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp pasta vatten.

Hacka en gulllök och vitlök till valfri storlek.

Lägg i pastan i pastavattnet (koka enligt anvisningar)

Smält smör och hetta upp olivoljan i en liten stekpanna.

Tillsätt den hackade löken, tomater samt lite salt. Låt puttra på medelvärme medan pastan kokar.

Smaka av med salt, peppar och ev. chili.

Om du vill kan du tillsätta en liten nypa socker för att framhäva smakerna i tomaten.

Häll ca 0,5 dl av pastavattnet i stekpannan med tomater och rör om.


Häll av pastavattnet när pastan kokat klart. Rör ned pastan i tomatstekpannan eller lägg upp på tallrikar och toppa med tomatröran.

Piffa med färsk basilika, ost samt salt och peppar efter smak. Lite extra olivolja skadar inte.

Spaghetti med tomater
Kategorier / Sök recept