Här kommer det äntligen, receptet på den fantastiska tomatsåsen

Till ca 4 portioner:

Ingredienser:

  • 400g krossade tomater / en tetra / 400g färska finhackade tomater
  • 2 msk tomatpureé
  • 4 msk olivolja
  • 0,5-1 dl chilisås
  • 1 gullök
  • 1 solovitlök / fyra klyftor vitlök
  • 1 msk scharlottenlöksfond (kan uteslutas)
  • 2 msk örter / torkade eller frysta med fördel: oregano, basilika, rosmarin. Om färska ca 0,3 kruka av varje / en stor näve
  • 15-20 varv på svartpepparkvarnen / en nypa
  • en nypa chiliflakes
  • ev. 0,5 dl gott rödvin annars 1 msk röd balsamvinäger / äppelcidervinäger

Tillvägagångssätt:

Börja med att finhacka lökarna och örterna

Placera ca 1 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull. Värm upp till medelhög värme.

Häll i de haskade lökarna och kryddorna och låt brynas gyllene.

Tillsätt alla övriga ingredienser och låg koka upp på medelvärme. Smaka av, tillsätt mer örter om det behövs och skippa saltet.

Låt med fördel puttra under lock i 15-60 minuter. Jag älskar att ha i lite blandade örter och att tillsätta lite mer färsk vitlök på slutet men det är valfritt.

Bonus nr två: tillsätt en tsk sambal badjak så är du i himmelen!

Servera med vad du önskar men ALLT blir gott. Speciellt på pizza, till pasta, ja på allt.

Tomatsås a La Moa
Kategorier / Sök recept