Här kommer ett efterfrågat recept på helgens potatissallad. Går utmärkt att förbereda stora delar av den dagen innan och att bara slänga i färska grönsaker vid servering. Passar på. Picknicken, ettårskalaset, sommarfesten eller bara som vardagsmiddag.
4-6 portioner
Kan preppa dagen innan:
- 1 kilo färsk eller mjölig potatis
- 400g kikärter
- 1-2 broccoli huvuden
- 2 salladslökar
- 1-2 msk Dijon senap
- 1 dl olivolja
- 1 burk kapris (storlek efter önskemål)
- 1 burk soltorkade tomater I olja (färdigstrimlade finns att köpa)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 citron
- Salt, svartpeppar, ev. Chili
- Olja till stekning
- 50g solrosfrön / pumpakärnor
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk honung / sirap
Förbereds samma dag:
- 250g cocktail tomater
- 50-100g bladspenat
- Toppa med de rostade fröna
Tillvägagångssätt
Ta fram en stor kastrull som rymmer mer än potatisen. Tanken är att du ska blanda salladen i kastrullen.
Börja med att koka potatisarna i saltat vatten tills de blir Mjuka, ca 20-30 minuter. Om potatisen är stor kan du med fördel dela den i mindre bitar för en snabbare koktid.
Medan potatisen kokar:
Skölj kikärtorna i kallvatten och ta fram en stekpanna. Hetta upp pannan på maxstyrka och Tillsätt 1 msk olja i pannan. Tillsätt kikärterna och rosta på medelhög Värme tillsammans med salt och peppar i ca 10 minuter.
Ta av ifrån plattan och låt svalna. Häll av vattnet på ifrån potatisen. Häll ned kikärtorna med potatisen.
Ta fram en skål eller liten bunke.
Blanda samman olja, zest ifrån 1 citron, pressa i vitlöksklyftorna och Dijon senapen I skålen. Blanda samman till en jämn dressing. Smaka av. Tillsätt salt, peppar och eventuellt chili efter smak. Häll över dressingen i kastrullen och blanda försiktig om för att inte krossa potatisen.
Ta fram en skärbräda och en vass kniv. Häll av oljan ifrån de soltorkade tomaterna och strimla dessa i önskad storlek. Gör samma sak med kaprisen. Kaprisen gör sig bäst om du delar dom minst en gång rent smakmässigt men fungerar bra hela också.
Skölj salladslöken och skiva sedan till önskad storlek.
Dela broccolihuvudet i mindre bitar och skiva upp stammen till broccolin. Tillsätt allt till potatissalladen och rör om. Ställ i kylen över natten eller häll över direkt på ett fint fat.
Karamelliserade kärnor:
Ta fram ett bakplåtspapper och en torr stekpanna och häll i strösocker och honung i stekpannan. Sätt på stekpannan på en platta med maxvärme. Rör om i sockermixen tills den smälter och börjar puttra. Låt sockret karameliseras under omrörning till gyllengult/brunt och ta sedan av ifrån plattan. Tillsätt snabbt fröerna och rör om.
Tips! När karamellen börjar få färg är det lätt att bränna den. Skulle du vara orolig för att bränna den kan du med fördel ha ca 1 msk vatten vid sidan av stekpannan som du kan hälla i då den börjar karameliseras. Detta stoppar upp processen och risken att bränna minskar.
När fröerna är inblandade brer du ut blandningen i ett tunt lager på bakplåtspappret. Låt svalna. Krossa sedan i mortel eller hacka för att fördela dessa. Förvara torrt i rumstemperatur.
Vid servering
Dela tomater, skölj bladspenaten och smaka av salladen. Tillsätt mer kryddor eller dressing vid behov. Blanda samman med bladspenat och tomaten. Avsluta genom att toppa med dina karameliserade kärnor.
En fantastiskt god rätt som lyfts till skyarna av dina fröer!