För första gången lyckas jag, hujedamig så skönt. Insåg att jag alla andra gånger glömt det viktiga - stärkelsen. Men inte idag inte.

Nedan kommer ett recept som är baserat på Portionen Under Tians Rötbetsbiffar ifrån hennes fantastiskt fina bok. Jag gjorde min egen variant dels pga bönbrist hemma men också smakkombinationer. Jag kan bara inte låta bli. Och det blev otroligt gott! Så här kommer ett recept på biffarna. Kikärtorna kan med stor fördel bytas mot kidneybönor, vitabönor eller andra mjöligare vairanter än kikärtor då dom är väldigt hårda och dåliga på detta trots att det funkar.

Till ca 2-3 personer - ca 30 minuter

Ingredienser:

  • 500g rödbetor
  • 2 dl kokta kikärtor / andra bönor. Även bönor på tetra fungerar
  • 1 rödlök
  • 10 cm sellerstjälk
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar, grönpeppar
  • 2 msk potatismjöl / maizena
  • ev. lökpulver, annan kryddning.
  • olja till stekning i panna

Tillvägagångssätt:

Börja med att skala rödbetor och lökarna. Riv sedan rödbetor och lökar grovt med ett rivjärn (gärna grövsta sidan)

Salta på den rivna massan och låt stå i en bunke/ i en sil i ca 10 minuter. Pressa ur så mycket vätska du kan ur den rivna massan.

Blanda samman i skålen tillsammans med hackad selleri, grönpeppar (jag vred säkert 15 varv på kvarnen minst), salt och peppar efter smak.

Häll upp 2 dl bönor i en skål / bunke och mosa med en gaffel tills mjuka. Tillsätt sedan till dina rivna saker.

Blanda i potatismjölet / maizenan i bunken, masserna med händerna samman till en massa.

Forma ca 6-8 biffar och stek sedan på medelhög värme i olja ca 3-4 minuter per sida.

Servera gärna tillsammans med grönpepparsås och ett fantastiskt gott rotfruktsmos!

Rödbetsbiffar
Kategorier / Sök recept