Det händer inte ofta, men ibland får jag ett riktigt sug efter en god pasta med en riktigt fyllig köttfärssås till. Och i 99% av fallen blir det då något liknande denna som görs. Jag tycker att den veganska sojafärsen gör sig utmärkt att långkoka men det går såklart bra med annat än soja också. Ett tips för att få till den där lite rökiga salta karaktären (för er som gillar kött) är att tillsätta lite BBQ-sås. Jag tycker Sweet Baby Ray's Hickory är fantastiskt god till de mesta men framförallt i grytor, chillis och *trumvirvel* på pizza!

Men det får bli en annan gång.

Räds inte av alla ingredienser, du anpassar efter vad du har i skåpen, men där finner jag alltid massor av kryddor. Och självklart föredras färska eller frysta kryddor när det kommer till oregano, timjan och basilika - men det finns inte alltid!

Här kommer mitt utsökta recept på min favorit köttfärssås och ja, den smakar massor, ja det går att utesluta vinet men det vill du inte! :D

Idag serverades det tillsammans med en bönpasta (min grej) och vitlöksfrästa bönor och blomkål. Otroligt bra kombination. (+ ketchup, alltid.)

Smakrik fyllig K*ttfärssås

2-3 portioner – 20 min + 60 min eller mer i koktid

Ingredienser:

  •      2 dl torkad sojafärs / 300-400g fryst
  •      2 gullökar
  •      4 vitlöksklyftor
  •      2 stjälkselleristavar
  •      0,5 ask champinjoner / 7-10 st
  •      Soltorkade tomater
  •      1 lagerblad
  •      3 msk tomatpuré
  •      500 ml krossade tomater
  •      2-3+ dl rött fylligt vin
  •      2-3 msk BBQ-sås
  •      1,5 dl kraftig buljong / 2 tärningar
  •      1-2 msk soja
  •      2 tsk torkad oregano, 2 tsk basilika, 2 tsk timjan.
  •      Salt och peppar efter smak (jag gillar mycket svartpeppar i)
  •      Ev. extra lök och vitlökspulver för smak


  •      Margarin / olja till stekning


Tillvägagångssätt:

Starta en traktörpanna på spisen på medelhög värme och tillsätt olja/margarin. Hacka alla lökar, champinjoner (dela till önskad storlek på bitar), sellerin och de soltorkade tomaterna.

När pannan blivit varm tillsätt alla dina hackade tillbehöv förutom ca ½ av vitlöken. Bryn till gyllene och tillsätt sedan sojafärsen. Om den är torkad kan du med fördel antingen först blötlägga den eller så tillsätter du nu 1-2 dl vatten till pannan då färsen sväller.

Tillsätt övriga ingredienser förutom vitlöken och låt koka upp tillsammans under omrörning. Smaka av allteftersom och tillsätt under de sista tio minutrarna eventuellt mer rödvin samt den sista vitlöken.

Servera med pasta, lägg den i lasagne, toppa med bjäst, ost eller bara lite olivolja och kryddor! 

Våga Vegos fylliga K*ttfärssås
Kategorier / Sök recept