Det finns en rätt, som hängt med sedan barnsben, som jag bara älskar att äta någon gång ibland. Men i min familj har vi alltid gjort den på "vårt" sätt och därmed uteslutit stora delar av de krossade tomaterna - för att det helt enkelt blir en godare korvgryta med mycket grädde och smak enbart av att använda tomatpuré!

Korvstroganoff är något jag saknade lite när vi "gick mer vego" men tackvare alla nya fantastiskt fina alternativ till korv (som jag ändå aldrig varit ett fan av) har vi nu hittat några alternativ som går utmärkt att ersätta både grillkorven, stekkorven och falukorven med i grytor eller på grillen. Vi har ännu inte provat alla men jag rekommenderar varmt Anammas chorizo, Fry's "falukorv" eller Kung Markattas nya rökta korv (favoriten). Att använda dessa i grytor, tunnbrödsrullar eller korvbröd är toppen och jag tycker verkligen att de kan ersätta de "lättare korvarna". Älskar du korv kanske du inte kommer älska dessa, men oh så gott det är att grilla dom knaprigt och ha mycket topping. Bästa tipset är bara att låta dom steka ut länge så att en del överflödig vätska försvinner i övrigt precis som vanligt.

Men tillbaka till stroganoffen! Här kommer mitt recept på mitt sätt och jag bara älskar det. En kraftig smak av grädde, vitlök och tomatpuré. Använd gärna iMat ifrån Oatly då den gör sig finfint i denna rätt!

Korvstroganoff

 2-3 stora portioner – ca 30 min

Ingredienser:


  •      Ca 300-400 g ”falukorv”/korv (vego (hälsans köks innehåller ägg / veganskt t.ex. Fry's, Kung Markatta och Anamma)
  •      2 gullökar
  •      3-4 msk tomatpuré
  •      1 buljongtärning / fond
  •      1 tsk mörksoja
  •      2 vitlöksklyftor (tillsätts SENT under sista 5 minutrarna)
  •      3-4 dl matlagningsgrädde
  •      Ev 0,5 dl ketchup (på känn)
  •      1 msk lökpulver
  •      1 tsk vitlökspulver
  •      1 nypa chiliflakes
  •      1 nypa timjan och oregano
  •      Salt och peppar efter smak

 

Älskar du tomat tillsätt 1 dl krossade/passerade tomater men ha då i 4 dl (lite extra) grädde för att få ”min” smak på den.


Tillvägagångssätt

Börja med att hacka gullökarna fint samt att skiva korven i lagom stora avlånga bitar.

Starta en stekpanna, gärna av traktörvariant, och fräs gullöken på medelhög värme tills gyllene. Tillsätt korven och stek tills den är brynt på alla sidor.

Tillsätt soja, tomatpuré, matlagningsgrädde och buljongtärningen eller fonden. Låt puttra och blandas gemensamt på medelvärme i ca 10 minuter.

Pressa i vitlöksklyftan, tillsätt övriga kryddor efter smak och känsla. Eventuellt lite extra soja!

Servera tillsammans med ris eller matvete för bästa upplevelse. 

Korvstroganoff
Kategorier / Sök recept