Här kommer ett recept på en av mina absolut favoriträtter. Jag varierar ofta grönsaker, proteiner, skippar 80% av gångerna proteinet och bara maxar med grönasaker och äter den som soppa. Ris är något som klassiskt alltid serveras till men jag älskar även att göra den som soppa utan ris. Den blir då något mindre mättande och du kan istället byta ut en burk kokosmjölk mot kokosgrädde för att få en fylligare gryta.

Thai Röd Curry

Ingredienser:

  • 600 - 800 ml kokosmjölk
  •  3 - 4 msk röd currypasta
  • 2 tsk fisksås / vegansk fisksås
  • 2 tsk Thai-soja
  • 2 tsk mushroomsauce
  • 5 limeblad
  • 2 gullökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300-400g bambuskott
  •  200g haricoverts / långbönor
  • 1 röd paprika
  • 0,5-1 zucchini
  • 1-2 broccoli (färsk) inklusive stammen
  • 50g söt thai basilika
  • 1-3 röda chilis (små starka thai för hetta)
  • Ris 3 portioner
  • Ev. 300 g vego protein t.ex. hälsans köks filébitar, oumph, tofu.

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp 1 burk kokosmjölk på medelhög värme tillsammans med den röda currypastan. Låt koka och reducera ned till ca 50-70% vätskemängd i ca 10 minuter.

Koka riset separat efter anvisningar på paketet. Jag brukar alltid skölja riset, därefter koka det i mycket större mängd vatten än ”rekommenderad” och därefter hälla av överflödigt vatten ifrån riset när det är färdigt.

Hacka vitlök och chili fint, dela gullöken i 8 ”klyftor” och skär broccolin till buketter och skär sedan övriga grönsaker, stammen, bönor och eventuellt protein till önskad storlek och form.

Tillsätt efter reduceringen av vätskan i grytan övrig kokosmjölk, kryddor förutom basilikan samt chilin och låt koka upp i några minuter.

Tillsätt alla grönsaker, thaibasilika samt proteinet och låt koka i 5 - 10 minuter beroende på hur mjuka du önskar grönsakerna.

Servera direkt tillsammans med ris, grytan och toppa gärna med koriander och färskpressad lime om så önskas. 

 

Thai Röd Curry
Kategorier / Sök recept