Här kommer ett recept på en helt fantastiskt smakrik, fyllig och vegansk färssås gjord på anammas veganska färs. Fylligheten i färssåsen kommer genom lång koktid a 6-8h (går självfallet att korta ned för att göra den till en enkel vardagsrätt), rödvin (alkoholfritt till och med), umamibuljong och mängder med färska kryddor.

Mitt bästa tips är att smaka av, våga krydda - mer än du tror, maximera med färska eller frysta kryddor istället för torkade och toppa med att ha MYCKET vin och buljong i. En färssås utan vin är ganska platt kan jag ofta tycka och med denna bas hade jag aldrig kunnat gissa att detta inte var en "riktig" köttfärssås. Helt magisk, relativt billigt, enkelt och perfekt som matlåda, i en lasagne, att frysa in och att äta på stående fot i köket med en slev i grytan och en stor sked i munnen, för det är svårt att låta bli!

Tillagningstid: ca 45 minuter (eller 8h) – 4-5 portioner

Ingredienser:

  •      400 g Vegofärs/ sojafärs/ annan färs
  •       0,5 - 1 st zucchini (valfritt)
  •       2 st stora morötter
  •       2 gula lökar eller en stor
  •       1 rödlök
  •       4 - 6 vitlöksklyftor (beroende på smak)
  •       600 - 800 g krossade ekologiska tomater
  •       4 - 6 msk tomatpuré
  •       2 msk färsk oregano (ca 15-20 blad) / 0,5 paket fryst
  •       2 msk färsk timjan / 1 msk fryst el. torkad
  •       2-4 krm svartpeppar
  •       2 - 3 tärningar umamibuljong (eller starkare buljong)
  •       2 - 3 msk soja
  •       3 - 4 dl rödvin (för bästa gratängen)
  •       10 skivade / hackade champinjoner
  •       Ev. 0,5 - 1 dl BBQ-sås för djupare smak.
  •       Smaka av med salt, peppar, vitlök lökpulver, chiliflakes och rödvinet.
  • Tillsätt eventuellt lite smokey arom i några droppar.

Tillvägagångssätt

Traktörpanna eller 3 liter + kastrull är att rekommendera

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i smör eller olja i en stekpanna eller kastrull.

Skölj morötter och zucchinin och riv grovt på rivjärn. Tillsätt till lök och vitlöksblandningen.

Häll i färsen och stek under omrörning så att allt blir brynt och får lite yta. Tillsätt champinjoner i önskad storlek. 

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor, ev. vin, soja, peppar och buljongtärningar. Låt såsen koka minst 30 min. Låt gärna koka längre på låg värme (sjuda/puttra) i upp till 12 timmar för en djupare och mustigare smak.


 

Vegofärssås med spaghetti och smakmagi
Kategorier / Sök recept