Om det är något som jag på senare år ha lärt mig att uppskatta så är det mango chutney, gärna med lite extra sting i!

Ju fler gånger jag ätit det och framförallt de gånger jag fått det serverat tillsammans med färska papadums (friterade linsbröd) som förrätt till indisk mat desto mer har jag börjat uppskatta denna smaksättare som är både söt, stark och syrlig samtidigt. Jag är fortfarande bara i "uppstarten" av att finna dess användningsområde men oh så gott det är!

Jag köper färdiga papadums som man tillagar i sista steget i micron, eller friterar. Väldigt smidigt! Det går också att göra egna såklart men det är omständigare och jag rekommenderar varmt t.ex. Santa Marias torkade variant som blir tillagade på 45s i micron! Snabbt, enkelt och ett riktigt bra snack!

Tips, chutneyn kommer att stelna efter att du ställt den i kylen så oroa dig inte för att den skulle vara för rinnig. Du kan också absolut mixa den till en slätare konsistens för att slippa bitar av mango.

Mango chutney

 Hållbarhet i kyl minst en vecka

ca 18 biffar / 4-5 portioner – ca 60 minuter

Ingredienser:

  •      1 dl rödvinsvinäger
  •      2 dl strösocker
  •      1,5 tsk garam masala
  •      1 krm chiliflakes
  •      1 nypa svartpeppar
  •      1,5 tsk riven ingefära
  •      3 rivna klyftor vitlök
  •      250g mango i tärningar (fryst går bra)


Tillvägagångssätt

Blanda vinäger och strösocker i en kastrull. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Tillsätt mangotärningarna och låt koka ihop i ca 30-40 minuter till en tjock chutney. Häll upp på väl rengjord glasburk. Låt svalna och ställ i kylskåpet till servering. Den får gärna vara rumsvarm när du äter den med dina papadums/chips/kex så ta fram den någon timme i förväg för att få fram smakerna.

Mangochutney
Kategorier / Sök recept