Eftersom jag har en lillasyster som är extremt allergisk emot mjölk-, baljväxts- och sojaproteiner så har jag tagit mig an utmaningen att många gånger försöka veganisera eller vegetariansiera delar av maträtter för att hon ska dels kunna hjälpa mig nu när jag behöver hjälp i köket, men även för att hon skall kunna få njuta av den mat vi faktiskt skapar.

Dagens recept är ett exempel på ett sådant, bortsett ifrån pastan som då denna gång är bönpasta.

Tanken med peston är att få fram en god nötig karaktär men utan att använda de klassiska pinjenötterna samt att få ett djup i smakerna. Var inte rädd för att göra din egen variant på receptet, tillsätt ost om du så önskar eller mer olja. En pesto fungerar så bra till mycket och tillexempel gifte den sig fantastiskt med rågsiktsbrödet som lades upp tidigare. Sältan och krämigheten med den rostade nötsmaken kommer att pigga upp din måltid rejält.

Nedan följer därför receptet på min gröna pesto utan mejerier eller baljväxter. Servera den till pasta eller som tapas/snittar. Tillsammans med pasta gifter den sig fantastiskt bra med vitlöksfrästa grönsaker, där jag till min egen portion gick bananas på bönor.

Solrospesto utan ost

Hållbarhet i kyl minst en vecka!

4-5 portioner – 10 min

Ingredienser:

  •       1 kruka basilika
  •      1 klyfta vitlök / vitlökspulver
  •      Ca 1 dl fryst bladspenat
  •      1,5 dl solrosfrön
  •      1 dl olivolja (gärna med god smak)
  •      Ev salt och peppar
  •      0,5-1 msk citronsaft


Twistytaste på pesto olika smakalternativ:

  •     2-3 Soltorkade tomater
  •     5-6 oliver
  •     Mer vitlök och persilja


Tillvägagångssätt

Rosta solrosfröna lätt i torr stekpanna på medelhög värme till gyllene/brynta.

Blanda ned alla ingredienser MEN häll enbart i ca hälften av olivoljan i en mixerbunke / matberedare.

Mixa allt till en slät/något klumpig röra. Tillsätt mer olivolja tills du uppnår önskad konsistens (detta för att inte få en allt för rinnig pesto).

Stjälp peston upp i skål eller glasburk som kan förslutas och förvara den i kylen. Fungerar utmärkt att servera till pasta som den är eller att använda som fyllning i potatisbiffar med mera.


Jag hoppas ni hittat ett recept som passar er, har ni någon twistytaste meddela mig gärna om den är god! Det är alltid kul att upptäcka nya smaker till pasta, som jag nästan aldrig äter!

Pesto utan ost med bönpasta
Kategorier / Sök recept