Här kommer ett recept på en riktig middagsklassiker i en vegetarisk / vegansk tappning. Jag har korrigerat receptet lite efter mina egna önskemål, som sig bör men det är en riktig matresa bakåt i tiden. För mig dock enbart till typ 9 års ålder då man fick detta i skolan. Betydligt godare nu.

Som "kött" har jag valt att ha Hälsans köks veganska filébitar vilka jag tycker är det bästa substitutet för kyckling i mat. Perfekt att marinera, steka på och att krydda efter smak.

Här kommer den, Våga Vegos Flygande Jakob

Flygande Jakob

4 portioner – ca 45 minuter

Ingredienser:

  •     400g hälsans köks filébitar
  •       4 portioner basmati eller jasminris
  •       1 tsk olja (om du önskar steka bitarna)
  •       2 gullökar
  •       2 vitlöksklyftor
  •       140 g tärnat vego bacon/ ”fejkon”
  •       1-2 bananer
  •       3 dl matlagningsgrädde (växtbaserat eller kokosgrädde gör sig fint)
  •       1 dl  sweetchilisås (eller 0,85 dl sweet chilli och 0,15 dl srhiraca)
  •       Ca 2 tsk gul curry
  •       4 port ris, gärna basmatiris
  •       1,5 dl saltade jordnötter
  •       Salt och Svartpeppar efter smak


Tillvägagångssätt

Sätt ugnen på 225°C eller ca 240°C om ej varmluft.

Hacka gullök och vitlök till önskad storlek. Om dina ”fejkon” inte är hackade så hackar du även dessa. Skär en banan i skivor och dela den andra på längden 3-4 gånger till långa skivor.

Stek gullöken, filébitarna och fejkonet i lite olja på medelhög värme tills löken är gyllene. Häll sedan över dessa i en medelstor ugnsform om ca 18*25 cm med höga kanter eller större med låga kanter.

Blanda i alla övriga ingredienser inklusive den hackade vitlöken förutom bananen som är skivad på längden samt jordnötterna. Smaka av såsen med salt och peppar. Placera nu de långa skivorna uppepå övriga ingredienser i formen.

Placera i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Koka under tiden riset enligt anvisningar och servera sedan direkt ur formen tillsammans med jordnötterna. 

Enjoy!

Flygande Jakob
Kategorier / Sök recept