Här har vi en vegovariant på min absoluta favoriträtt som liten i Thailand. Spett med ris och en spicy jordnötssås tillsammans med syrad gurksallad (eller färsk gurka). En riktigt god, mättande och relativt snabb middag.

Jag preppade spetten i en curry, soja och vitlöksmarinad i några timmar för att dom skulle suga åt sig men det går alldeles finfint att bara pensla med lite olja, curry och soja innan du steker dom. Och sedan överdriva såsen, för sås är livet!


Hoppas du får njuta ordentligt en kväll med denna värmande rätt!

Thai Tzay Satay med ris

 2-3 portioner – ca 60 minuter + ev marinad


Ingredienser:

·     1 paket Tzay filéer

·     4-6 spett till fileerna

·      Sataymarinad (valfritt) se recept i bloggen

·     2 portioner Ris (basmati är min favorit)

Sås:

·     200-400 ml kokosmjölk (beroende på sås och konsistens)

·     1 dl jordnötter (hacka gärna fint)

·     1,5 dl jordnötssmör (slätt är att föredra)

·     2 tsk röd currypasta

·     1 tsk riven ingefära / 0,5 tsk ingefärspulver

·     1-2 klyftor pressad vitlök / 2 tsk om pasta/torkad

·     Salt efter smak


Tillvägagångssätt

Lägg Tzay-filéerna i marinad ELLER skippa marinaden helt. Dela filéerna i 3 bitar och trä på spetten. Blanda olja, curry och salt och pensla filéerna med om du inte marinerat dem innan.

Koka ris efter anvisningarna på paketet. (jag förespråkar mycket vatten och att sedan hälla av vattnet istället för att bränna riset).


Blanda samman alla ingredienser till såsen i en liten kastrull med tjock botten. Använd 200 ml av kokosmjölken för en tjockare sås. Addera mer om du vill ha större mängd sås men tillsätt då e.v. lite majsstärkelse för att höja densiteten.

Värm en stekpanna till medelhög värme och stek Tzay-spetten tills de är gyllene på båda sidor, stäng av plattan och låt eftervärmas lite medan du gör såsen.

Koka upp jordnötssåsen under omrörning för att inte bränna den i botten och låt sedan puttra i 3-5 minuter innan du tar av den ifrån plattan. Servera allt direkt och toppa eventuellt med en asiatisk gurksallad till sidan av eller en fräsch papayasallad (Som-Tam). 

Tzay Thai Satay med ris och jordnötssås
Kategorier / Sök recept