Här kommer ett middagstips på en supergod och snabb kikärtsgryta att göra till middag eller lunch. Jag tycker personligen den passar lika bra som bjudmiddagsmat som enkel ensamlunch då den är väldigt smakrik, fyllig och ja spännande helt enkelt. Mitt tips är att servera den till din favoritpasta, gnocchi eller till pressad potatis tillsammans med en god sallad för att få in den där fräsch-heten i rätten.

Kikärtsröra med soltorkade tomater (vegansk)

2-3 portioner ca 15-20 minuters tillagningstid

  • 3 sorters lök, tillexempel 1 gullök, 1 rödlök och scharlottenlök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 st tetra eko kikärtor (ca 400 g)
  • 0,5 kruka färsk basilika eller 1,5-2,5 msk fryst / torkad basilika
  • 0,25 - 0,5 röd chili
  • 1 tsk Sambal Badjak (kan uteslutas, finns på välsorterade matbutiker)
  • 3-4 soltorkade tomater i olja eller torkade
  • örtblandning / färska örter
  • salt och peppar
  • 1 sojasås
  • 2-3 dl matlagningsgrädde (växtbaserad)


Tillvägagångssätt:

Hacka all lök till önskad storlek, strimla de soltorkade tomaterna och häll av vätskan ifrån kikärtorna (spara gärna vätskan, den sk. "aqua-faban" och frys in till framtida bakverk eller till tillverkning av majonäs/aioli). Stek allt tillsammans i lite olja tills löken har blivit gyllene. Strimla basilikan och blanda i sambal, pressa ned vitlöksklyftorna och finhackad chili i stekpannan.

Låt allt hettas upp och tillsätt därefter matlagningsgrädden, sojan och salt och peppar efter smak. Låt puttra ca 3-5 minuter och smaka sedan av. Tillsätt eventuellt fler kryddor och servera varmt till pasta, potatis eller matvete.


En riktigt god och fortsatt favorit här hemma! Önskas ännu mer matig variant eller att göra den som en gryta? Tillsätt 1 dl röda linser och lite extra vätska och låt detta puttra tillsammans med övriga röran under lock i ca 10-15 minuter på medelvärme. Fantastiskt gott, billigt och mättande. Serveras då till fördel med ditt favoritbröd som doppas i grytan.


Snabb kikärtsgryta med pasta och soltorkade tomater
Kategorier / Sök recept