Här kommer ett recept till en middag som är alldeles utmärkt att göra om du upptäcker att du har rester av ris, grönsaker och smått och gott hemma. Eller om du är sugen på att göra den utav nykokt ris går det också bra, men kyl gärna ned det något innan du steker på det.


En snabbmiddag med mycket smak och mättnad!

Fried rice med krispig tofu

 3-4 portioner

Ingredienser:

·      1 låda med kokt basmatiris / 4 dl kokt ris

·     Soja

·     Aquafaba ca 1-1,5 dl / 3 ägg

·     2 msk soja (en till ”äggen” och en till riset)

·     0,5 dl woksås

·     0,5 dl mushroomsauce / oystersauce

·     1 gullök

·     3-4 vitlöksklyftor

·     Broccoli, pachoi, blomkål, vitkål, rödkål, haricoverts, paprika, sockerärtor med flera efter smak och önskad konsistens.

·     Asiatisk fond/buljongtärning (eller umami/gönsaksfond)

·     1 röd färsk chili

·     2 skivor japansk tofu


Olja till stekning av tofu


Tillvägagångssätt:

Börja med att steka äggen / aquafaban i soja och lite olja till en form av röra/tills det stelnar lite. Lägg åt sidan i en skål.


Hacka alla grönsaker, chilin och lökarna till önskad storlek. Tillsätt woksås, ostronsås och soja till stekpannan och häll i lökarna. Brun tills gyllene och tillsätt därefter dina hackade grönsaker. Woka på hög värme tills de fått en jämn värme och tillsätt då riset. Blanda ordentligt och tillsätt ”äggröran”.


Starta en ny stekpanna och täck botten med olja. Skär tofun i önskad storlek men gärna munsbitar och häll i den varma oljan (akta eventuella skvätt). Vänd på tofun efter någon minut för att få ett jämnt resultat. Lägg upp tofun på hushållspapper för att få till krispet och få överbliven olja att rinna av.


Lägg upp din portioon fried rice i en djup tallrik och toppa med tofun. Smaksätt eventuellt med mer soja och Srirachasås eller sweet-chilisås.  Toppa med lite nötter om du vill få ännu mer crunch och NJUT!

Vegan eller Vego Fried Rice med friterad tofu
Kategorier / Sök recept