Här kommer ett av mina favoritrecept på vaniljbullar (alltså den vanliga varianten av kanelbullar som sedan toppas med vaniljsocker istället).

Vaniljbullar får mig alltid att tänka tillbaka på mina år hos dagmamma som liten. Drömmen var när man till fredagsmellis fick varma färska vaniljbullar med lite varm choklad till. Drömmen!

Så därför bjuder jag här till er, mina veganska vaniljbullar. Som du självklart kan göra vegetariska genom att använda mjölk och pensla med ägg istället för smör eller olja.

Vetebullar - vanilj eller kanel

Ca 40-45 bullar - Drygt 2h (15 min + 45 min jäsning + 30 min jäsning + 15 min i ugnen).

  • 50 g jäst
  • 5 dl nöt / havremjölk
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g växtbaserat margarin
  • 12- 13 dl vetemjöl special
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • ca 50-75 g växtbaserat margarin (rumsvarmt)
  • 2-3 dl strösocker
  • 0,5 dl vaniljsocker eller 0,3 dl kanel


Tillvägagångssätt:

Ugn: 200°C om varmluft, annars 225°C.

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37°C var relativt noga med temperaturen om du använder färsk jäst, då den gärna dör vid över 37°C. Lös upp jästen i en bunken / köksassistenten tillsammans med mjölken.

Tillsätt resterande del av ingredienserna till degen och arbeta till en smidig deg ca 5 min i köksassistenten eller ca 10 min för hand.

Låt jäsa övertäckt ca 40 min utan drag.

Dela degen i 3-4 jämnstora delar och kavla ut varje deg för sig till en rektangel med en proportion om ca 40*30 cm med långsidan emot dig.


Fyll sedan varje degrektangel med valfri fyllning av smör brett -, socker utspritt- samt vanilj eller kanel pudrat över hela rektangeln. (Ps. jag älskar att ha extra mycket smör och vaniljsocker på!! )

Välj nu om du vill forma till bullar eller längder. För vanliga snäckor - rulla försiktigt ihop degen medellöst med start ifrån långsidan, skär sedan i 2,5 cm breda bitar. Placera på en plåt med bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum (bullarna jäser lite drygt till dubbel storlek om du har tur). Täck över plåten med bakduk och låt jäsa ytterliggare 30 minuter.

När bullarna jäst klart (inte längre än 30 minuter helst då dom kan bli överjästa) pensla varje bulle med smält margarin eller en smakfri matolja. Strö över pärlsocker och placera sedan i mitten av ugnen ca 7-10 minuter beroende på bullarnas storlek och din ugns effekt.

Låt svalna på ett galler och servera sedan färska eller frys relativt omedelbart in dem i påsar så att du kan ta fram, micra en bulle 20-30 sekunder och njuta av den nybakade känslan!


Njut!


Bullar - vanilj och eller kanel
Kategorier / Sök recept