Här kommer ett recept på ett riktigt gott bröd som mättar och värmer dig både i mörka och ljusa dagar. För mig är detta bröd en favorit till en god ost eller att toppas med en röra på vitlök- och soltorkade tomater med färskorst / påmackan (vegan). Eller att serveras runt skivad och toppas med olivolja, salt och svartpeppar á la Italien!


Brödet går alldeles utmärkt att förbereda och knåda på kvällen och att låta kalljäsa i kylskåp över natten/dagen några timmar, eller att bakas ut direkt.


Ett tips ifrån mig är att våga krydda på brödet, använd kanske mörk sirap, lite extra salt, i med peppar, chili, oregano eller andra kryddor som du gillar i bröd för att få en större smakupplevelse. Jag själv älskar att experimetera så det blir nästan alltid så för mig. Men jag bjuder ändå på mitt originalrecept här!


Rågsiktskakor

4-5 rundlar – ca 90 minuter

Fungerar utmärkt att kalljäsa i kyl över natten.

Ingredienser:

·      50g jäst

·      6 dl växtbaserad mjölk

·      3 tsk salt

·      0,5 dl ljus sirap (mörk för mer fyllig smak)

·      50 g växtbaserat smör/margarin

·      13-14 dl rågsikt


·      Tillsätt eventuellt lite basilika och oregano för god smak på brödet


Tillvägagångssätt

Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken (som gärna får vara 37°) i bunken och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget samtidigt som du blandar ihop degen till en smidig deg. När degen är lättarbetad knådar du den i några minuter (gärna 5 - 10 minuter för hand, 3 - 5 minuter i köksassistent)

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min (eller kyl över natten). Knåda därefter igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra eller fem runda bollar och platta ut till runda kakor om ca 18 - 20 cm i diameter.

Placera därefter rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten på varje om ca 4 cm i diameter (måste inte göras) och nagga därefter bröden med en gaffel eller ”nagg kavel”.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter och sätt på ugnen på 225° C.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12 - 15 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk innan servering.

Rågsiktskakor
Kategorier / Sök recept