Här kommer ett recept på en fantastiskt god rulltårta, som inte blev som den tänkt sig. Den svällde ganska bra och blev därför svårrullad. Så istället gjordes det som numera kallas Molntårta eller Molnbakelser. Detta tackvare fluffigheten i kakan. Önskar du lite extra boost kan du istället för 0,5 tsk av bakpulvret ta lite bikarbonat också! För att uppnå molneffekten!

Först kommer recept på själva tårtan därefter kommer smörkrämsreceptet.

Vi använder oss av Oatlys och Carlshamns produkter i detta recept.

Rulltårta utan ägg

 En rulle med fylling – ca 60 minuter

Ingredienser:


  •      3 dl vetemjöl 
  •      2 dl strösocker 
  •      2 tsk bakpulver 
  •      2 tsk vanillinsocker 
  •      50 g smör 
  •      2 dl mjölk 

  •      rårörda hallon med lime och strösocker
  •      smörkräm ( helst på carlshamnmargarin)


Tillvägagångssätt

Sätt ugnen på 230°C eller ca 250°C om ej varmluft.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och värm blandningen. Häll blandningen över de torra ingredienserna och rör om till en slät smet. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 

Grädda i ugnen i 250 grader i ca 5 min. 

Ta ut kakan ur ugnen, strö över socker och vänd/stjälp sedan upp kakan på papper. Låt kakan svalna. Bred på ett lager smörkräm och hallonröra rulla sedan ihop tårtan ifrån långsidan.

Förvara kallt tills den ska skäras upp.


Smörkräm utan ägg

 En rulle med fylling – ca 10 min

Ingredienser:


  •    150 g rumsvarmt carlshamnsmör
  •     3 dl florsocker
  •     ca 0,5 dl kokhett vatten
  •     1,5 msk vaniljsocker


Tillvägagångssätt

Koka upp ca 1 dl vatten.

Vispa med en elvisp ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.

Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens vilket är ca 0,5 dl.

Krämen skall inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan när du brer eller lägger på den och då drar den lätt med sig bitar av tårtan. 

Vispar krämen i ca 10 minuter totalt, möjligen lite kortare om du har effektiv elvisp.

Bre på din kräm på önskad kaka eller tårta, skall du spritsa kan det vara en fördel om den är lite mjukare. Låt sedan kakan stå svalt i kylen med smörkrämen så att den hårdnar lite.

Du kan också förvara smörkrämen i kylen och i efterhand bre på den på din tårta/kaka. Oavsett är det fantastiskt gott! Testa mellan två ”drömmar” och njut! 

Molntårta - rulltårta
Kategorier / Sök recept