Här kommer ett recept som inspirerades av #matuppdraget där månadens svenska råvara var morötter. Till det föddes tanken om apelsinens kombination emot morot och här har vi resultatet. En rätt baserad på ugnsrostade och "smör"slungade morötter och rödkål som serverades tillsammans med ett apelsin och ostkryddat potatismos tillsammans med en rödvinsreduktion. Eftersom allt kan göras samtidigt går det ganska snabbt och smidigt men tar ändå lite tid. Räkna med ca 60-90 minuter beroende på hur effektiv du är.

Till ca 2-3 personer

Ingredienser:

potatismos:

  • 500g mos/mjölig potatis
  • 1 msk lökpulver (kan uteslutas)
  • 25g margarin
  • 0,5-1 dl iMat / matlagningsgrädde
  • 1 dl riven ost / cashewparmesan
  • salt, vitpeppar, svartpeppar
  • saften ifrån ca 1/4 apelsin plus zest

Ugnsbakade morötter och kål:

  • 3 stora morötter
  • 1 litet (0,5 kg) rödkålshuvud
  • 1 msk olivolja
  • salt & peppar efter smak

Rödvinssåsreduktion

  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 msk rapsolja / margarin efter önskemål
  • 2 dl rödvin
  • salt, peppar, grönpeppar efter smak

Tillvägagångssätt:

Börja med att sätta ugnen på 200°C.

Skala poatis, morötter och hacka alla lökar fint.

Dela morötterna i två eller behåll hela, dela rödkålshuvudet i två delar och placera tillsammans med morötterna i en ugnsfast form. Massera med olivolja och salt och peppra efter smak. Placera mitt i ugnen i ca 60 minuter.

Dela potatisen i ca 3-4 cm stora bitar och koka upp dem i vatten så att alla bitar täcks. Tillsätt salt samt lökpulver till vattnet. Låt koka ca 20 minuter (picka gärna och känn att dom är riktigt mjuka).

Ta fram en liten kastrull till såsen och sätt på medelhög värme. Tillsätt olja / margarin och hiva i dina hackade lökar samt rosmarin. Stek gyllene och tillsätt sedan rödvinet. Låt koka relativt kraftigt under lite omrörning. Tillsätt övriga kryddor och låt puttra medan allt annat görs. Håll koll så att det inte bränns i botten men såsen skall reduceras. skulle den bli för syrlig (det hänger lite på vinet) kan du tillsätta någon tsk strösocker för att balansera upp smaken. Men både kålen och moroten blir söt i ugnen och balanseras bra av en ganska syrlig sås.

När potatisen är mjuk häller du av vattnet och stompar/pressar/mosar du potatisen i princip slät. Tillsätt sedan margarin, apelsin saft och zest tillsammans med övriga kryddor och eventuell ost. Smaka av och tillsätt iMat efter önskemål. Skall du spritsa moset behövs mer medan du kan ha mindre om du önskar en fastare variant.

När kålen och morötterna i ugnen känns mjuka och färdiga är det dags för sista steget innan servering.

Ta fram en stor stekpanna, sätt på hög värme och tillsätt rosmarin och ca 25g margarin. Låt margarinet smälta och slunga sedan morötterna i detta och placera hålen med snittytan nedåt för att stekas lite lätt. Gör detta ca 12- minuter och sedan är det redo att serveras.

Börja med att sila av såsen ifrån löken (inte ett måste men krävs för att den skall bli slät), den kan med fördel redas med lite stärkelse men det är inget måste.

Häll upp såsen på en tallrik, spritsa sedan moset efter önskemål och placera sedan morötter och kål på tallriken.


Det kanske ser ut som många steg, men det är enkelt jag lovar! Och annorlunda och gott. Vi saknade inte "proteiner" för fem öre utan blev mätta och belåtna.



Ugnsrostade morötter med rödkål och potatismos
Kategorier / Sök recept