Här kommer ett recept på en gryta som inom familjen går under namnet africana, av någon gammal tradition. Mitt namn på rätten är generellt curryfärssås. Men det är en god kryddig rätt som har både sött, salt och krämiga inslag. Receptet nedan är något höftat som vanligt men iallafall en grund.

Africana med jordnötter och ananas

Ingredienser:

  • 300g färs eller 400g kikärtor/linser på tetra eller motsvarande.
  • 1 dl frysta edemamebönor
  • 2 gullökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 MSK tomatpurée
  • 0,5 dl sweetchilisås
  • Ca 1 tsk gul curry
  • 0,3 färsk ananas/ en burk inlagd a ca 200g
  • 2 dl matlagningsgrädde/kokosmjölk
  • 1 näve salta jordnötter (garn grovhackade)
  • 1 MSK soja
  • 1 MSK bryntscharlottenlökfond
  • Blandade örter: rosmarin och timjan eller ev koriander.
  • Salt och peppar efter smak
  • Ev. 0,5 dl vitt vin för lite syra
  • Ev. Chili
  • Ev. Sambal badjak

Till servering

  • Ris
  • Skivad banan
  • Riven kokos
  • Jordnötter

Tillvägagångssätt

Börja med att hacka lökarna och att skölja av eventuella bönor. Sätt en medelstor stekpanna på medelhög Värme och tillsätt olja för stekning. När pannan är varm tillsätt den hackade löken och stek till gyllene.

Tillsätt övriga ingredienser, du Kan med fördel hacka ananasen grovt och låta bitarna vara stora. Smaka av. Krydda lite mer om det behövs.

Låt puttra på medelvärme under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av igen och korrigera eventuellt med mera grädde, curry, tomat eller soja.


Servera sedan tillsammans med ris, skivade bananer, riven kokos och jordnötter. Det är riktigt gott!!

Ps. Du kan med fördel ha i en mängd rester av grönsaker, kryddor eller potatis i grytan, potatis eller linser gör rätten perfekt rättvisa och balans. Våga chansa och smaka av hela tiden!

Kategorier / Sök recept