En blandning av vegansk sojafärs och belugalinser är min nya favorit när det kommer till färssåser. Så här kommer ett recept som blev riktigt gott. Men tänk på att krydda på efter egen smak och det är sällan jag varit med om att något blivit för kryddat av annat än salt och chili. Så go nuts. Var INTE rädd för kryddor. Det är det som makes the magic.

Well, här kommer mitt basrecept som jag utgår ifrån

Till ca 4 portioner 30- obegränsad tid på spisen. Ju längre desto godare tycker jag.

Ingredienser:

  • 300-400 g anammafärs
  • ca 2 dl belugalinser
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gullökar
  • 2 msk tomatpurée
  • 400 - 800 g krossade tomater
  • 2-5 dl rödvin
  • 1 msk soja
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • BBQ-sås
  • Smokey arom - valfri
  • ett knippe basilika
  • torkade kryddor ca 0,5 matsked av varje: oregano, rosmarin, lökpulver (1 msk), vitlökspulver
  • valfritt: champinjoner, rödlök, andra kryddor, soja,
  • salt & svartpeppar

Tillvägagångssätt:

Börja med att ta fram en stor kastrull som rymmer ca 1,5-2 liter. Börja därefter att fräsa på färsen tillsammans med lite olja i kastrullen, för att få en lite fastare färs. Det går jättebra att steka den direkt ifrån fruset läge.

Fortsätt med att hacka lök, färska kryddor, pressa i vitlöken i färsen och att skiva eventuella champinjoner.

Tillsätt löken och kryddorna till färsen och låt steka någon minut under omrörning.

Tillsätt alla övriga ingredienser till kastrullen. Ju mer rödvin desto godare anser jag.

Se till att allt är vätsketäckt, sätt på lock på kastrullen och låt puttra på medelvärme i minst 30 minuter (om du inte har i bönor kan du koka kortare tid). Låt gärna puttra på spisen i några timmar för bästa smak, eller låt den stå i kylen över natten och ät dagen efter - det är bland det godaste!

Servera till pasta, matvete eller annan favorit och njut.

Toppa gärna med riven ost, B-jäst, ketchup, salt och färskmalen svartpeppar!


Vegofärssås med belugalinser
Kategorier / Sök recept