Vem älskar inte snickers? Och vem älskar inte allt som liknar det och är lite segt, sött och nötigt?

Här kommer ett enkelt och snabbt recept på min variant av snickerskaka.

Till ca 15*20 cm kaka

Ingredienser:

  • 3-4 dl rispuffar / rice krispies om du föredrar det, då blir det kompaktare och sötare
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap ljus eller vit
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 stora matskedar jordnötssmör (inte måttet då så ca 1 dl)
  • 100 g ljuschoklad
  • 20-50 g vit choklad

Tillvägagångssätt:

Börja med att blanda socker och sirap i en kastrull och låt koka upp under omrörning på hög värme i ca 5 minuter.

Därefter tar du av sockerblandningen ifrån plattan och tillsätter jordnötssmör och rispuffar. Känns blandningen för lös tillsätt mer rispuffar men kom ihåg att sockret stelnar när det svalnat! (det är inte så noga, jag lovar att det bli gott ändå)

När du blandat samman riset med sockersmeten formar du den på ett bakplåtspapper till önskad form, alternativt tryck ned den i en bakform med hjälp av en slickepott - tänk på att det är varmt!

ställ kakan i kylen och starta samtidigt igång ett vattenbad för att smälta chokladen, alternativt smält chokladen i micron under omrörning (micra 20 sek och rör om, upprepa tills all choklad är smält. Om du inte rör riskerar du att bränna chokladen)

När all choklad är smält brer du ut denna över kakan och låter stelna. Därefter gör du densamma med den vita chokladen, för ett charmigt mönster kan du kasta ut chokladen på kakan med hjälp av en gaffel!

Låt stelna i kylen, ta fram och låt stå i rumsvärme ca fem minuter INNAN du skär den så att kakan mjuknar lite annars spricker den lätt när du skär.

Förvara i kylen, eller under dagen i rumstemperatur. Kakan går utmärkt att frysa i minst tre månader.

Snickerskaka
Kategorier / Sök recept