Här kommer ett recept på något som blev riktigt gott, över förväntan och fantastiskt enkelt, om än lite tidskrävande. Det kan nog vara bland det godaste jag ätit senste tiden och tofun blev RIKTIGT bra i detta, även för mig som inte gillar tofu.

Testa, njut, jag LOVAR att du kommer gilla det.

Jag köpte min färdigmarinerade frysta tofu som var i bitar ifrån Thailaan-butiken.

Receptet är lite "höftat" men här kommer huvudingredienserna, se till att oljan håller ca 180°C vid fritering, det går jättebra att göra klyftisarna i ugnen istället för i airfryern och det att köpa färdiga såser är inte fusk, det är rimligt om man inte orkar!

Ingredienser:

  • 150g Hård fryst förmarinerad tofu - tina ca 30 min innan du börjar fritera den
  • 1 dl panko
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk falafelkrydda (köpte sevians på påse)
  • chilipulver efter smak, sambal badjak är riktigt gott i!
  • 1,5 dl oatly iKaffet / annan mjölkvätska
  • 1-5 dl Olja till fritering


  • 4 stora potatisar
  • 1 stor palsternacka
  • 1 msk olja
  • salt, grillkrydda (Berbere), svartpeppar


  • Hummus (färdig eller egen)
  • Vitlökssås - 2 dl yoghurt, 2 pressade klyftor vitlök, salt, svartpeppar, persilja, mynta
  • Soltorkade tomatersås - 2 msk soltorkade tomater (finhackade / mixade / tapenade burk), 1 dl yoghurt, 1 tsk tomatpuré, chiliflakes, salt, peppar, persilja.

Tillvägagångssätt

Sätt ugnen på 200°C / ta fram din airfryer.

Börja med att klyfta potatisen och palsternackan och krydda den rikligt med salt, olja och övrig kryddning. placera mitt i ugnen i 30 minuter eller 40 minuter i airfryern.

Tofun:

Börja med att skära tofun i önskat stora bitar. Blanda alla torra kryddorna, 1 dl mjöl och panko i en bunke. Häll upp vätskan i en skål och häll upp frityroljan i en liten kastrull eller liten stekpanna. Häll upp resterande vetemjöl i en liten skål och börja med att vända alla tofubitarna i vetemjölet så att dom är täckta.

Hetta upp oljan till 180°C och se till att inte ha köksfläkten på (om det börjar brinna skall fläkten vara av pga spridning). Vänd tofun i vätskan och rulla sedan i paneringen, doppa ytterligare en gång försiktigt i vätskan och rulla i paneringen igen. Placera sedan med hjälp av en tång / annat plastverktyg tofun i frityren. Låt friteras ca 2 minuter på ena sidan, vänd och fritera en minut på andra sidan. upprepa med alla bitarna. Låt rinna av på hushållspapper eller i en luftig glasform så att dom "torkar" ordentligt.

Såser:

Blanda samman alla såser snabbt och smaka av, var inte rädd för mycket smak på såserna, det gifter sig bra med övriga maten. Tillsätt eventuellt egna kryddmixar, mer chili eller annat gott. Sås är det som gör allt lite godare och hummusen i detta fall lyfter verkligen maten, även för dom som inte älskar hummus sedan innan. Tomaterna och vitlöken som blandas tillsammans med den på tallriken skapar en fin balans.


Ta ut potatisen, salta lite till och krydda eventuellt extra, lägg upp allt på en tallrik och njut av din falafelfriterade tofu och klyftisar. Vad tyckte ni? Låt mig gärna veta på Vagavego på instagram eller facebook!

Friterad tofu med klyftpotatisar
Kategorier / Sök recept