I helgen skapades inte enbart riktigt snabba goda frallor utan vi producerade också ett gäng gudomliga bananpannkakor, som också dom kan klassas som rätt hälsosamma.

Jag såg till att testa receptet i två varianter också. En med ägg som grund och en utan ägg där jag istället använde en ägg-ersättning. Båda blev riktigt riktigt goda, utan äggsmak, ganska söta men med en kraftig vaniljtouch och ja.. dom ligger nog topp fem på godaste pannkakor jag gjort!

Så, nedan följer mitt superrecept på pannkakor.

Tips - Stek aldrig, någonsin, pannkakor i olja utan använd alltid margarin och i värsta fall kokosolja i en teflonpanna.

Tips 2 - skippa pannkakaslaggen för dessa och kör i en stor stekpanna istället. 28 cm + ger ca 3 pannkakor per panna och alltså väldigt tidseffektivt, utan att det bränner fast.

2 portioner - ca 30 minuter

Ingredienser:

  • 2 bananer
  • 1,25 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl (eller mer havregryn)
  • 1,5 dl sojamjölk / naturell youghurt / mjölk
  • 3 ägg ELLER 3 äggersättningsägg (t.ex. 9 msk bönvatten / låt smeten svälla 40 min och använd kikärtsmjöl istället för vetemjöl)
  • 1,5 tsk vaniljsocker eller motsvarande i vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Tillvägagångssätt

Tillsätt alla ingredienser till en bunke med relativt platt botten alternativt en mixerbunke.

Mixa samman alla ingredienser till en slät smet med en stavmixer, eller mosa bananen med en gaffel och vispa samman. Smeten skall bli något tjockare än en vanlig pannkakssmet. Låt vila ca 5 minuter.

Stek på medelhög värme i margarin eller kokosolja. Häll upp två ca tio cm i diameter stora pannkakor åt gången i pannan, de skall vara ca 1-2 mm tjocka, alltså som en vanlig lite tjockare pannkaka. De bränns relativt lätt så vakta lite på värmen.

Servera direkt med t.ex. agave-sirap, sirap, färska bär, vaniljkvarg eller valfri topping. 

Vi kör allt som oftast med ljus sirap vilket jag själv anser är det bästa alternativet. Men färska bär har ju ingen dött av till pannkakor ;)

Bananpannkakor utan ägg
Kategorier / Sök recept