Småkakor för bunkring i frys inför minis ankomst?

Typ Hallongrottor, chokladbollar, diverse småkakor och bullar. Allt som vi kan tänka oss att bjuda på för den gäst som kommer oanmält / inte har med fika under den första tiden då vi ändå tänker oss att vi 1, är zombies. 2, vill ha sällskap av er alla goa vänner.

Så närmsta tiden kommer jag bjuda på lite blandade recept och förhoppningsvis lite bakverk när tiden finns till (eller världens bästa syster bakar åt mig).

Nedan hittar ni mitt dunderrecept på hallongrottor, som är SÅ goda att förvara i frysen och att äta kalla. Har du aldrig gjort detta tidigare är det dags nu.

Jag / vi använder oss av Carlshamns margarin för att göra dessa mejerifria och veganska. Detta innebär att det KAN behöva vila lite extra innan du kör ned kakorna i formarna men är du pysslig och har tålamod så kör på. Oavsett, dessa hallongrottor är gudomliga som de är men det går - om du törs - att toppa dem med en rabarberkräm för att få lite syra. Sötman och syran gifter sig riktigt bra, speciellt serverat med en vaniljbulle och lite kaffe!

 ca 22 st ca 40 min (ink 20 min vila)

Ingredienser:

  •      4,5 dl vetemjöl
  •      1 dl strösocker
  •      1 tsk bakpulver
  •      3 tsk vaniljsocker
  •      200g smör/margarin
  •      Formar till hallongrottorna

Fyllning:

  •      1 dl fast hallonsylt

Eller gör din egen med:

  • 200 g frysta hallon
  •      1-2 tsk strösocker
  •      Ev lite limesaft

Tillvägagångssätt:

Sätt ugnen på 200°C (om ej varmluft ca 220°C)

Blanda samman alla torra ingredienser i en stor bunke. Skär matfettet i småbitar och finfördela i degen med fingertopparna eller en gaffel (Snabbfusk = elvisp!).

Låt degen vila i kylskåp ca 20 minuter om du upplever den svår att forma.

Medan degen vilar, tina hallonen i micro och tillsätt lite limesaft (om du har) samt någon tsk strösocker. Blanda samman snabbt och lätt till en relativt fast hallonsylt. Eller använd färdigköpt sylt.

Ta ut degen ur kylen, forma till 22st runda degbollar. Placera ut i kakformarna och tryck till dom lite för att platta ut dom. Gör därefter med lillfingret eller en tesked ett litet hål i mitten av varje kakboll och placera ut lite av hallonfyllningen.

Placera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills gyllene. Låt svalna och njut sedan till favorit teet/kaffet. Jag personligen älska att ha kakorna förvarade i kylen!

Hållbarheten i frys är lång pga. högt fettinnehåll så ca 2-3 månader i frysen är galant. 

Hallongrottor
Kategorier / Sök recept