Naanbröd - oh heavenly bread! Det är ju bland det bästa som finns. MEN man kommer ofta på för sent att det är dags att baka dem eller så är jästen i kylen för gammal. Därför är det tur att jag har hittat ett finfint recept för snabba varianter på allas vår favorit.

Brödet blir fluffigt, mjukt, smakrikt och väldigt likt originalet. Sen har ju dessvärre få av oss rätt typ av ugn hemma för att skapa ren magi men när man gör bröden i en riktigt varm ugn, och gärna på gallret eller en redan varm sten / plåt blir dom riktigt bra! Dessa bör dock ätas omgående då de lätt blir hårda annars och om du önskar frysa in dem gör även detta INNAN dom är helt svalnade för att behålla fukten i brödet. När du tinar det sen kan du med födel pensla på lite extra margarin igen för att mjuka upp brödet.

och jaaa dom är busenkla agg göra veganska såklart! :D Har du ingen kikärtsspad? Testa 2 msk sojamjölk, äggersättning i annan form, eller skippa det och låt degen svälla lite i 10 min bara.

Lycka till och tacka mig senare ;)

Goda Snabba Naanbröd (utan jäst)

4-6 portioner ca 8 st mellanstora Naanbröd - ca 30 minuter

Ingredienser:

  • 8 dl vetemjöl (+ lite extra till utkavling)
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 2 dl turkisk/grekisk yoghurt (alt. annan naturell vegoyoghurt)
  • 1 ägg eller 3 msk aquafaba (kikärtsspad)
  • 1-2 vitlöksklyftor


  • Flytande margarin / olivolja till pensling EFTER ugnen
  • Flingsalt

Tillvägagångssätt:

Sätt ugnen på 250° (om ej varmluft så max).

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd försiktigt i vatten, yoghurt, ägg eller aquafaban och eventuellt en pressad vitlöksklyfta (jag föredrar två).

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser med händerna eller en slev till en jämn deg.

Dela upp degen i 8 lika stora bitar och kavla ut till mycket tunna, ovala bröd – formen är inte så noga. Det är helt okej om bröden är relativt kladdiga, då blir de fluffigare i ugnen.

Placera bröden på bakplåtspapper och lägg på en plåt, eller placera på en uppvärmd baksten / direkt på grillgallret, och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått en fin ljus gyllene färg.

Pensla med margarin eller olivolja och toppa flingsalt direkt när du tar ut dem ur ugnen. Pressa också eventuellt en vitlöksklyfta över bröden för den sista vitlökstouchen. Servera naanbröden varma eller ljumma.

Bröden går att frysa in och tina men skall frysas direkt för bästa effekt, bakpulverbröd gör sig inte lika bra dagarna efter bakning som bröd gjort på jäst. 

Kategorier / Sök recept