Här kommer mitt första spontana försök på en vegansk linsgryta med masalakryddor och kokosmjölk som bas. Vi körde en "man tager vad man haver" ur kylen och använde aubergine, kikärtor, röda linser och broccoli som bas. Vilket blev en dunderhit.

Vi serverade detta tillsammans med naanbröd och raita men det går lika bra att servera tillsammans med ris, tortillabröd, att ha i potatis för en matigare och billig gryta och / eller tillsätta protein till grytan i form av t.ex. hälsans köks filébitar eller tofu. Jag föredrar att jobba med färska kryddor när det kommer till persilja, spenat, mynta till raita samt att helst baka mitt eget bröd. Men ibland blir det fusk och idag serverade oss Santa Maria fantastiskt bra bröd, snabbt i ugnen, penslat med margarin och vitlökspulver toppade med lite salt blev det en hit. Så har ni tacobröd kvar ifrån helgens bravader? Kasta in dessa "smörade" och kryddade i ugnen på 200°C i ca 2-3 minuter tills de sväller lite och blir gyllene. Ta ut, skär upp direkt i smidiga bitar och servera till grytan.

Hoppas att du skall kunna njuta av receptet. Det blev en riktig hit här hemma och något som jag definitivt kommer att utveckla och satsa på igen.

ps. tack Mamma för fantastiskt bra masalakryddor direkt ifrån Indien!

3-4 portioner 30 minuter prep + 10 min koktid och bröd

Ingredienser:

  •     400 ml kokosmjölk
  •      1,5-2 dl vatten + ev. 2 tsk maizenamjöl
  •      1 msk garam masala
  •      1 msk valfri masalakrydda / blandning av curry, spiskummin, koriander, salt, peppar, chili, paprika, m.m.
  •      2 gullökar
  •      1 rödlök
  •      3 vitlöksklyftor / 0,5 solovitlök
  •      400 ml kikärtor på tetra
  •      2 msk paprikapuré eller tomatpuré
  •      1-1,5 dl röda/gröna linser (snabbkokade)
  •      2 morötter
  •      1 aubergine
  •      0,5 broccolihuvud
  •      0,25 jalapeño
  •      200 ml tomatsås / krossade tomater
  •      3 msk schalottenlökfond
  •      Ca 4 ”bitar” Fryst hackad spenat (färsk går också bra och då ca 100 g / en påse)
  •      Persilja, salt, peppar, chili efter smak.
  •      Olja till stekning

 

  •      Naanbröd eller tortilla penslat med margarin och vitlök / vitlökspulver

Tillvägagångssätt

Hacka och skiva lökarna samt vitlök fint, eller till önskad grövre storlek.

Skiva och skär kuber av aubergine, morötter, broccoli samt eventuella andra grönsaker du väljer att ha i.

Häll i olja i botten på en kastrull om ca 3-4 l i storlek och sätt på medelhög värme. Tillsätt masalakryddorna samt löken och fräs i några minuter för att lyfta smakerna. Tillsätt aubergine, broccoli, morot och övriga grönsaker. Låt stekas i ca 5 minuter.

Tillsätt kokosmjölken, vatten, buljong samt linserna till grytan. Öppna därefter kikärtorna och häll av spadet (spara gärna detta till bakning i kylskåpet eller i frysen om du inte kommer att använda det inom 3-4 dygn). Tillsätt kikärtor och övriga kryddor till grytan. Är grytan väldigt blöt kan du tillsätta mer liner och låta dessa koka upp eller så reder du maizenamjölet i någon matsked KALLT vatten i ett glas, blandar ordentligt och häller sedan i grytan. Låt koka upp snabbt tillsammans med grytan under omrörning. Effekten bör bli relativt omedelbar, tillsätt mer mjöl tills rätt konsistens är uppnådd.

OM du önskar en matigare gryta kan du med glädje tillsätta potatis till receptet, detta mättar och passar utmärkt tillsammans med övriga ingredienser. 

Sänk värmen på plattan till låg och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Servera sedan tillsammans med naan, tortillabröd, rajta och eventuellt lite ris/ kolhydrater.

Förbered naanbröden samtidigt som du tillagar grytan. 

Vegansk masalagryta med kokosmjölk och linser
Kategorier / Sök recept