Om det är något jag lärt mig av att ha en allergisk lillasyster är det att vissa saker blir bättre utan animaliska produkter, vissa saker fungerar okej och andra saker skulle du aldrig märka skillnad på. Chokladbollar är ett exempel på ett bakverk som bara fungerar alldeles utmärkt utan de animaliska produkterna och jag gör mer än gärna dessa på t.ex. Carlshamns margarin eller annat veganskt alternativ. Om det också är något jag lärt mig är att OM du använder flytande margarin - se till att det inte är smaksatt. Varken med omega-3 oljor eller vitlök.. det blir inte gott.

Nedan följer mitt superrecept på chokladbollar! Och om man är som vi här hemma, får man göra en del i pärlsocker och en del i kokos, för att vi har lite olika smak.

Ett lifehack för att lätt och smidigt knäda dina bollar utan handkraft är att använda din elvisp eller en matberedare. Ju finare du kör dom desto mer kommer de att likna delicatos chokladbollar - som ju är bland de bästa som finns!

ca 20 bollar - 20 min + vila i kylskåp

Ingredienser:

  • 150 g margarin
  • 1,5 dl ekologiskt strösocker
  • 4 dl ekologisk havregryn
  • 2-3 msk starkt kallt / ljummet kaffe
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3,5 msk kakao
  • ca 1 dl ekologiska kokosflingor
  • ca 1 dl ekologiskt pärlsocker

Föredrar du någon annan topping såsom t.ex. krossad marianne, krossad turkisk peppar, krossade hasselnötter eller liknande är detta alldeles utmärkt. Det går också att doppa bollarna i smält choklad och att sedan snabbt toppa med respektive topping. Bara din fantasi sätter gränser. T.ex. hasselnötsgömma i bollen eller hasselnötskrämsgömma... mm. Supergott!

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp vatten och gör både dig en kopp kaffe samt spara undan ca 0,5 dl kaffe till att svalna något och ha i smeten.

Plocka fram alla ingredienser, en bunke till smeten, två separata bunkar till kokos och pärlsocker samt eventuellt en elvisp om du inte vill knåda för hand.

Blanda i alla ingredienser i din bunke och knåda ordentligt och relativt snabbt ihop allt, om du använder elvisp så räcker ca 1 minut och om för hand tänk på att nypa sönder allt margarin så att ingen får en överraskning med en klump i sin chokladboll.

Om smeten / degen känns lös tillsätt lite extra havregryn men enbart 0,25 dl åt gången. Det beror lite på hur fast ditt margarin är i konsistensen.

Rulla bollarna, jag brukar göra en i taget, och rulla dom sedan i valfri topping.

Ställ i kylen att "sätta sig" och bli kalla i ca 30 minuter innan servering.

Det går UTMÄRKT att frysa chokladbollarna i upp till minst 3 månader (feta saker bör inte frysas allt för länge men avgör med doft och smak om dom känns okej).


Servera till en kopp favoritkaffe med iKaffet i, saft, vaniljbullar eller varför inte bara som ett snack under ett långt träningspass i skogarna. Ibland behöver kroppen en sockerboost även under långa arbeten.

Ha en fin vecka!

/ Moa


Mjölkfria Chokladbollar
Kategorier / Sök recept