Åter igen, en värmande, lättlagad, billig, mättande och mumsig gryta som räcker till hela familjen och går att toppa med t.ex. mango chutney för lite sötma, hiva i lite sambal för sting och ät med bröd för att få fram en äkta indisk touch. En perfekt maträtt för dig som vill börja äta mer linser eller bönor och önskar göra detta på ett enkelt och gott sätt.
ca 4 portioner - 45 minuter eller längre om önskat
Ingredienser:
- 2 msk garam masala
- 1 msk paneer masala (om du har)
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk torkad koriander
- 2 gullökar
- 1 rödlök
- 4 vitlöksklyftor
- 400 ml kokosmjölk
- 3 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 2 msk tomatpuré
- 1 ½ dl röda linser
- 800 g kikärtor i tetra (häll av vattnet)
- 250 – 500 g färsk blomkål
- 2-3 tsk maizenamjöl + 2 msk kalltvatten
Till servering:
- Ris
- Potatis och / eller
- Naanbröd
Tillvägagångssätt:
Börja med att hacka alla lökar fint. Häll därefter olja, kryddblandningar, kryddor och hackad rödlök, vitlök och gullök i en gryta som rymmer minst 3 liter. Hetta upp på medelhög värme tills löken blivit gyllene stekt och kryddorna ”tagit fart”.
Tillsätt alla övriga ingredienser förutom maizenamjöl och låt koka upp under omrörning på medelhög värme. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 15-30 minuter beroende på hur mycket tid du har. Skall du servera naanbröd eller ris till är detta ett ypperligt tillfälle att börja med dessa tillbehör. Se gärna mitt snabbrecept på Naan här på bloggen!
Smaka av grytan, tillsätt eventuellt mer masalakrydda, lite chili, vitlök eller vätska om så behövs. Om grytan är vattnig kan du reda ut den med 1-2 tsk maizena blandat med 2 msk kallvatten som du häller i grytan och låter koka upp (viktigt!!). Den kommer snabbt att tjockna vid kokpunkten så ta inte för mycket mjöl.
Servera varm tillsammans med de nygräddade bröden.
Ps. Grytan går utmärkt att frysa och ha som matlåda och det går även toppen att dryga ut den med lite potatis eller mer linser i efter något dygn i kylen då smakerna utvecklats fullt.