Risotto - mångas fasa men också bland det bästa som finns. Mitt trick för att få en riktigt god risotto är att ge den TID och kärlek... samt ett riktigt gott vitt vin. Syran i vinet skapar magi. Och skulle du, mot förmodan, hoppa över det. Ha i lite vinäger eller citron istället för att locka fram den där riktigt fylliga karaktären.


Detta receptet skiljer sig lite ifrån de vanligaste recepten på risotto, då jag gått min egen väg och kastat in matlagningsgrädde i risotton. Varför? Jo för att det blir HELT himmelskt. Krämigt, fylligt, gräddigt och ja rent av magiskt. Och känslan blir att du har hällt i mängder med ost, medan det egentligen inte finns ett enda mejerispår i maten. Eller så har du "vanlig" grädde och har i "vanlig" ost också, för det är gott. Men i detta alternativ så gifter sig smakerna verkligen fantastiskt med varandra. En stor hit här hemma som vi gärna äter ofta.. och mycket av!


Jag hade äran att inviga en för mig ny fond också i denna risotto. Bongs "Schalottenlök" som var helt fantastisk smakmässigt. Jag kommer ALLTID att ha en sådan i kylen framöver då jag är riktigt torsk på schalottenlök generellt i både såser och grytor.

Toppa gärna risotton med riven "parmesan" eller B-jäst om du gillar smaken på denna. Jag brukar också peppra lite extra efteråt för att få till lite sting!

3-4 portioner 35-50 minuter

Ingredienser:

 •      3 dl abororis
 •      8-9 dl buljong (Scharlottenlöksfond + vatten)
 •      1 dl torkade trattkantareller / 300-400g färska kantareller eller ca 250g frysta.
 •      2 gullökar
 •      1-2 scharlottenlökar
 •      2 stora vitlöksklyftor / ½ solo vitlök
 •      Ev. soja för ”brun” färg.
 •      2 tsk fryst / ett knippe färsk Persilja
 •      5-10 krossade rosépepparkorn
 •      1-2 dl matlagningsgrädde
 •      Ev. 2 msk B-jäst / 1-2 dl riven ”ost”.
 •      Salt & svartpeppar efter smak
 •      25-50 g margarin för stekning och krämighet
 •      Ev. 3-5 dl vitt friskt vin (använder jag alltid)

 

 •      1 knippe sparris + margarin och salt till stekning

Tillvägagångssätt:

Om du använder torkad svamp, lägg den i blöt direkt medan du förbereder övriga delar.

Börja med att hacka alla lökar till önskad storlek. Koka i vattenkokare eller på spisen upp vatten och tillsätt buljongtärningarna till vattnet för att ha varm buljong redo. Sätt på en stekpanna, gärna traktörmodell, på spisen på medelhög värme. Tillsätt smör/margarin och tillsätt därefter löken. Fräs löken gyllene.

Tillsätt allt ris till stekpannan och låt under omrörning steka på medelhög värme i några minuter för att riset bättre skall kunna ta åt sig av vätskan.

Tillsätt kantarellerna i önskad storlek till riset och löken. Häll också i ca 4-5 dl av buljongen och låt koka in, allteftersom vätskan kokar in i risotton tillsätt 2-3dl vätska åt gången samtidigt som du rör för att undvika att riset bränner fast. Om du valt att ha vin i risotton, tillsätt även detta under omgångar tillsammans med buljongen.

Tillsätt alla kryddor till risotton och fortsätt på medelvärme att röra om i riset samtidigt som du tillsätter vätskan tills den är slut eller konsistensen på risottoriset känns aldente / önskad konsistens.

Sänk värmen på plattan och tillsätt grädden samt eventuellt B-jästen, eller riven ost om så önskas.

Sätt på en stekpanna med rikligt med margarin (Naturli tycker jag smakar bäst) och salta ganska rikligt medans det smälter. Skär bort sista 2 cm på sparrisstjälkarna och lägg sedan i sparrisen i pannan. Stek på medelhög värme tills de är ”lagom” hårda. Jag föredrar lite tuggmotstånd i sparrisen och mjuk yta.

Servera risotton och sparrisen antingen separat som den är eller tillsammans med en god sås och valfritt protein. 

Vegansk Kantarellrisotto med Sparris
Kategorier / Sök recept