Det är få saker som är så gott som en riktigt fyllig och smakrik soppa. För mig handlar allt om en balans mellan sälta, djup och textur. Den ska vara len och innehållsrik.

DEnna soppa, jägmästarsoppa, är min absoluta favorit och en jag gärna gör på både torkade och färska tratt eller höst kantareller. Tack vare vinet blir det lite fyllighet i soppan och det är precis det som gör den stora skillnaden.

3-4 portioner - ca 30 minuter tillagningstid


Ingredienser:

  • 1 dl torkade tratt / höstkantareller eller 3 dl färsk / fryst
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 umamibuljong eller scharlottenlöksfond
  • 15 rosépepparkorn
  • 1 msk mörk kinesisk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3-6 msk portvin / madeira
  • 5-6 dl vatten
  • 2-3 dl matlagningsgrädde / vispgrädde

Tillvägagångssätt:

Finhacka löken och vitlöken så fint du kan. Om du använder dig av torkade kantareller, krossa ned dessa i en kastrull med vattnet som du skall ha i soppan. Koka upp under omrörning och tillsätt fonden. Låt stå och dra medan du förbereder övrigt. Om färska kantareller, skär till önskad storlek och stek sedan tillsammans med den hackade löken och vitlöken på medlehög värme tills löken blivit gyllene. Tillsätt vattnet och låt koka upp.

Krossa rosépepparn i en mortel och tillsätt till soppan. Ha därefter i alla ingredienser och smaka av. Om soppan inte är så smakrik tillsätt lite mer fond eller soja för sälta. Är soppan för söt, tillsätt mer fet grädde eller någon tsk socker för att neutralisera.

Låt koka under ca 15 minuter.


Servera gärna tillsammans med ett gott vitlöksbröd, sambalvitlöksbröd eller som den är.

ps. Jag gör ofta en stor sats med denna soppa och fryser in delar av den eller låter den stå och dra sig i kylen några dagar. Smakerna utvecklas väldigt fint tillsammans och det kan vara den bästa matlådan som finns om den serveras med färskt bröd.

Jägmästarsoppa - kantarellsoppa
Kategorier / Sök recept