Grillsäsongen är officiellt igång och jag tror att halva Sverige med mig smälter i värmen. Av glädje och chock? :D

Idag blev det iallafall en favorit för oss till middagen. Nämligen grillad potatis som vi lagt i folieknyten tillsammans med ett gäng mumsiga kryddor och sen tålmodigt väntat på.

Jag tycker både det är supersmidigt då det lätt går att preppa, Man kan hiva på knytena på grillen innan glöden är riktigt klar för övrigt man tänkt grilla och sen låta dem ligga där tills allt annat är klart. Tackvare folien och att knytet är stängt så bränner du svårligen innehållet och det blir bara mer smakrikt ju längre det ligger. Efter 40 minuter på grillen är potatisen verkligen galet krispig!

40 - 60 minuter - 2-3 portioner

Ingredienser:

  • ½ kilo färskpotatis / delikatesspotatis
  • 1 tsk salt
  • 15-25 g smör / margarin / delvis olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • Ev. 0,5 dl ströbröd
  • 1 tsk torkad rosmarin / 1 kvist färsk


  • Ugns- / grillfolie att göra knyte av

Tillvägagångssätt

Börja med att dela potatisarna så att de håller ungefär samma storlek, en gång rekommenderas.

Koka potatisarna i vatten tillsammans med saltet på spisen i ca 15 minuter. Färskpotatis kan du skippa att koka om så önskas, men tar lite längre tid på grillen. Riv av två ark folie att placera potatisen på, anpassa storlek efter mängd och tänk på att det skall kunna förslutas helt.

Häll av vattnet och placera potatisen på mitten av de två arken (dubbelt lager för att vara säker på att det håller). Häll över alla kryddor och eventuellt ströbröd, du behöver inte blanda men kan med fördel göra detta. Toppa slutligen med smör/margarin/oljan och stäng folieknytet tätt.

Placera på grillen i 20-40 minuter beroende på mängd, placering och önskat resultat. Det är ytterst svårt att bränna potatisen så den kan bakas länge. Ju längre, desto krispigare!

Servera tillsammans med en riktigt god sås! Och kanske en burgare, eller två.

Krispig grillad potatis i folieknyten
Kategorier / Sök recept