Enkelt, gott, men något som tar tid.

Det kanske bara är jag men nyligen upptäckte jag verkligen charmen av ugnsbakad vitkål och rotselleri och fick för mig att igår se till att verkligen göra ett försök till en riktig god middag på enkla basvaror.

Det blev en rotselleri, en mini vitkål, delikatesspotatis samt en mättande sallad med tomater, ruccola, feta och rostade pinjenötter som toppades med balsamico.

Såsen som vi hade till är en av mina "standardsåser" och rätt mustig. Lägger in receptet jag höftar in på varje gång men tänk på att göra din egen smak! :D Det är ju SÅ gott.

Ingredienser:

  • 300 + g Rotselleri
  • 300g + vitkål
  • 3 msk olivolja
  • salt, svartpeppar


  • 500-700g delikatesspotatis
  • 2 msk rapsolja
  • salt

Tillvägagångssätt:

Sätt ugnen på 120°C.

Skala och dela rotsellerin till två halvor (om du inte köpt en halva). Picka "köttet" med en gaffel lätt.

Pensla eller massera in både vitkålen och rotsellerin i oljan och salta lätt. peppra rotsellerin.

Placera i mitten av ugnen i ca 2-4h. Om det går för långsamt kan du alltid snabbbaka den genom att dels micra kålen/sellerin i 10 minuter och därefter ugnsbaka på 175-200°C i 30 minuter eller tills mjuka.


Dela potatisen i halvor, rulla i oljan och salta ganska rejält, placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 175°C-200°C beroende på din ugns styrka. Dom skall inte brännas men bli hårda och krispiga utanpå. sista 5-10 minuterna kan du med fördel åter igen sätta in kålen och sellerin för att värma upp dessa till högre temperatur.


Servera allt tillsammans


Recept sås:

  • 3 hackade vitlöksklyfotr
  • 1 hackad gullök / rödlök
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl "mjölk"/vätska
  • 1 msk brynt scharlottenlöksfond ( SÅ god)
  • 1 tsk potatismjöl / maisena
  • 0,5 msk soja
  • 4 msk rödvin / 1 msk mörk rom
  • 10 grönpepparkorn eller svartpeppar efter smak
  • ev. 1 tsk rödvinbärsgele för extra gottigotti
  • 2 msk smör till stekning av lök

Alternativ smaksättning:

  • persilja
  • sambal
  • rosepeppar
  • rosmarin
  • stekt finhackad palsternacka


Tillvägagångssätt:

Börja med att fräsa lökarna tillsammans med fonden och smöret/margarinet på medelhög värme tills mjuka. Tillsätt 1 tsk potatismjöl och rör om kraftigt. Tillsätt vätskan och vispa upp under omrörning så att inga klumpar bildas. Alternativt: blanda mjöl tillsammans med t.ex. 3 msk kallt vatten/ mjöl och rör om till det är en slät vit vätska. Tillsätt till den redan kokande såsen och rör om.

Häll i vin / rom, krydda med peppar, soja och smaka av. Tillsätt eventuellt mer fond/smak. Låt koka upp under omrörning. Red eventuellt med mer mjöl eller tillsätt mer fettsnål vätska för en lösare konsistens.

Galet gott och enkelt.


Rotselleristek med ugnsbakad vitkål
Kategorier / Sök recept