På förfrågan kommer här ett recept på hur jag gjorde helgens dundergoda halloumitacos. Men det absolut viktigaste med tacosen är att du tar det du är sugen på.

Halloumitaco

Halloumi:

  • 200g halloumi
  • 2 dl panko ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 5-6 dl rapsolja (till fritering)
  • Salt, peppar, ev chilipulver och tacokrydda

Börja med att dela halloumin i stavar eller kuber. Marinera/krydda halloumin med salt, peppar, chili och tacokrydda.

Placera vetemjölet i en liten skål / tallrik, knäck ägget i en ny skål, vispa med en gaffel tills gulan blandat sig med vitan, häll pankon i en separat skål / tallrik.

Börja med att sätta på en liten kastrull på maxvärme, låt oljan hettas upp till 180 grader (termometer är bra eller kontroll av oljan, vid för varm olja kommer du att bränna halloumins ströbröd).

Medan oljan hettas upp: Vänd halloumibitarna i vetemjölet, därefter i äggblandningen, slutligen försiktigt i pankoblandningen.

Gör klart alla hallomubitar direkt eller gör dem allt eftersom du friterar.

När oljan är varm: Sänk försitkigt ned ca 3-4 bitar åt gången i kastrullen och fritera på båda sidor tills halloumin blivit gyllene. Placera halloumin på ett hushållspapper ovanpå ett galler när du är klar för maximal krispighet.


Gurksallad:

  • 0,3 gurka
  • 1 tomat
  • rödlök eller salladslök
  • 1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • koriander
  • salt, peppar

Hacka gurka, tomat och lök fint. Tillsätt saften från en lime samt pressa ned vitlöken.

Smaka av med salt, peppar och olja. Tillsätt hackad koriander efter önskemål.


Kålsallad:

  • ca 150-200g rödkål
  • 0,5 lime
  • 3 msk teryakisås / ketjap manis / eller blanda soja, lite strösocker alt honung samt sesamfrön till en sötare dressing.
  • sesamfrön

Hacka kålen fint, vänd sedan samman med såsen. Smaken skall vara sötaktig men inte för söt.


Picklad rödlök:

  • 1 rödlök
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker

Koka upp socker, vatten och ättika i en kastrull. Hacka rödlöken i tunna skivor och tillsätt i vattnet. Låt stå i kylen tills det svalnat.

Picklad rödlök kan med fördel preppas långt i förväg (finns även att köpa färdigt).


Mayo:

Antingen så gör du egen mayo eller så köper du färdig. Hellmans säljer en med jalapeno avokadosmak samt att du kan köpa färdig srisachamayo.

Egen mayo:

  • 1 st hög smal bunke (mixerbunke) + stavmixer
  • 1 ägggula
  • ca 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk vinäger
  • salt, peppar och kryddning efter smak.


  • 1 avokado + sriraschasås efter smak


Jag gör alltid min mayo med hjälp av en stavmixer.

Knäck ägget och separera gulan från vitan. (spara vitan till senare så kan du göra maränger)

Droppa ned ägggulan i botten på bunken. Tillsätt pressad vitlök, salt, peppar, vinäger samt ca 1 dl av oljan. Var noga med att hälla ned oljan försiktigt. Därefter stoppar du den avslagna mixern i botten på bunken, starta mixern på maxhastighet och pumpa försiktigt mixern uppåt och nedåt så att oljan mixas in med ägget. När mayon börjar tjockna kan du tillsätta mer rapsolja med försiktighet.

Dela upp mayon i två skålar. Tillsätt sriraschasåsen i den ena skålen samt en mosad avokado i den andra. smaka av och krydda eventuellt med önskade smaker.


Till servering:

  • Små tortillabröd

Sätt ihop tacosen allt eftersom ni äter så riskerar du inte att såserna gör halloumin soggig. Servera och njut av en smakexplosion. Är du riktigt vågad serverar du den även med en chilikryddad mangosalsa!

Kategorier / Sök recept