Här kommer ett recept på något jag faktiskt testade för första gången idag. Det blev galet gott och enkelt. Vi åt det med olivolje rostade surdegsbröd men det går såklart lika bra att äta med bulgur, couscous eller annat gott! Få ingredienser och snabblagat! Allt lagad enkelt i en stekpanna och minimerar disken!

Tidsåtgång ca 15 minuter ca 2 portioner

Ingredienser:

  • 2 gullökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400g krossade eller passerade tomater
  • 3 ägg
  • salt och svartpeppar
  • ca 25g smör att steka i
  • 2 msk olivolja att steka i
  • ev.1 mogen tomat för att få lite textur

Valfria Tillbehör:

  • Surdegsbröd 3-4 stora skivor alt. bulgur, couscous m.fl.
  • chiliflakes efter smak
  • riven ost efter smak eller fetaost
  • färsk koriander till toppen
  • jalapenos efter smak

Tillvägagångssätt:

Börja med att hacka gullök och vitlök smått. Ta fram en stekpanna, med fördel ca 18-20 cm i diameter för att få såsen att "fylla pannan".

Sätt stekpannan på hög värme och tillsätt olivoljan och smöret. Låt smöret och olivoljan hettas upp tills blandningen är gyllene och slutat fräsa. Tillsätt de hackade lökarna och stek på medelvärme tills löken gulnat och blivit mjuk. Tillsätt tomaten (om du vill) och de krossade tomaterna. Stek på hög värme och tillsätt salt och svartpeppar. Smaka av, tillsätt chiliflakes efter önskemål. Låt såsen puttra ca fem minuter och tillsätt därefter äggen genom att "droppa" i dom hela ifrån ca 5-10 cm höjd. På detta sätt åker äggen ned i tomatsåsen och kan kokas i vätskan. Sätt på ett lock och låt puttra på medelvärme i ca 3-4 minuter.

Ta av locket, toppa med riven ost eller fetaost, jalapenos, färsk koriander, lite mer chiliflakes och någon droppe olivolja. Jag skulle varmt rekommendera lite finhackad rödlök på toppen också!

Ställ stekpannan åt sidan och ställ en annan stekpanna på plattan, sätt på spisen på hög värme. Dela brödet i mindre delar, vänd i olivolja och stek sedan i torr pannan någon minut på varje sida tills brödet blir rostat.

Servera direkt ur stekpannan genom att doppa brödet i pannan eller lägg upp på brödet på tallrikar (kanske bäst i sjukdomstider).

Shakshuka
Kategorier / Sök recept