Billigt, enkelt och väldigt gott! Gjort på få ingredienser.

Tips, toppa med klippt färsk persilja för att höja smakerna till skyarna.

Till ca 4 portioner

Ingredienser:

  • pasta för 4 personer enligt förpackningen
  • ca 2 dl frysta förvällda kantareller (färska går självfallet bra)
  • 1 rödlök
  • 2 gullökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl matlagningsgrädde / vispgrädde för en fetare sås
  • 1 dl mjölk (valfritt)
  • 1 msk scharlottenlöksfond / en buljongtärning
  • svartpeppar
  • 1 skvätt soja för färgens skull
  • 1 tsk sambal badjak (kan uteslutas för minskad hetta)
  • smör att steka i
  • riven ost till topping
  • ev. tryffelolja till topping

Tillvägagånggsätt:

Börja med att koka koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningen. Hacka både lökar och svamp till önskad storlek.

Fräs lökar och svamp i en stor stekpanna tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt övriga ingredienser.

Om du önskar lite sting i din pastasås kan du med fördel tillsätta sambal badjak i den, notera dock att badjak och olek är väldigt olika i smakerna och att sambal olek är betydligt starkare än sambal badjak.

Låt pastatsåsen koka upp och ta smak under omrörning ca 7 minuter. Avsluta med att hälla i en slev av pastavattnet i såsen för att reda den och göra den extra krämig. Blir pastasåsen för tunn, låt den då sjuda och reduceras något eller tillsätt mer grädde för att låta den tjockna. Du kan också reda med lite kallvatten och maizena eller potatismjöl om det behövs. Det kan variera beroende på hur mycket vätska svampen innehåller.

Avsluta ned att hälla av pastavattnet, blanda samman pastan och pastasåsen i en skål och toppa med nymalen svartpeppar, riven ost och om så önskas lite tryffelolja av bra kvalitet.


Kantarellpasta
Kategorier / Sök recept