Äntligen kommer lite recept upp här igen och först ut blir en serie med frukostrecept som står mig varmt om hjärtat. Dels för att det är dessa jag ser till att mina härliga simmare får efter sina morgonpass men även för att jag själv inte är en frukostmänniska och därför vill ha lite "extra goda grejer" till frukost ibland.


Först ut blir detta bröd som jag låter jäsa över natten i kylen, självklart går det dock att jäsa som vanligt i rumstemp om man hellre vill göra allt på samma gång.

Kalljäst bröd

Kalljästa limpor:

15 min + 12h jäsning + 45 min utbakning.


  • 12 dl rågsikt (en blandning av vete och rågmjöl)
  • 5 dl ljummet vatten
  • 14g torrjäst eller 25g färsk jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja


Blanda samman vatten och jästen i en stor bunke. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt olja och salt. Blanda sedan i mjölet i bunken och knåda ca 5-10 minuter tills degen släpper från bunkens kanter och känns slät. Kan med fördel göras i köksassistent eller med elvisp försedd med degkrokar.


Täck bunken med folie när degen är färdigknådad och placera i kylen över natten. Degen kommer att jäsa långsamt och bli väldigt flexibel.


På morgonen:

Sätt ugnen på 200 °C med varmluft. Ta fram degen ur kylen och låt den stå ca 15 minuter i rumstemperatur.

Häll därefter ut degen och knåda lätt tills den blir elastisk. Dela upp degen i tre limpor eller forma små frallor av den. Låt jäsa på bakplåtspappersbeklädd plåt medan ugnen blir varm.

Pensla lite olivolja och strö lite salt på varje limpa och placera sedan brödet i mitten av ugnen. Baka brödet i ca 25-30 minuter eller ca 12-15 minuter om små frallor.


Servera som frukost och njut!

Kategorier / Sök recept