En chans till revansch för egen del på linsbiffar. Sist jag gjorde detta blev det någon form av stenhårt bröd, för att jag var för rädd för att de skulle bli geggia. Denna gång gjorde jag om, tänkte rätt och resultatet blev faktiskt bra, om än inte de vackraste jag någonsin gjort!

Jag höftar alltid lite med kryddor, för jag kan inte annat, men här är receptet jag skrev och utgick ifrån! Det var både enkelt, tidseffektivt och gott!

ca 10 biffar a 5 cm diameter

Tillagningstid tot: ca 60 min (10 min prep + övernattenbad / 10-20 min kokning + 25 min i ugnen)


Ingredienser:

  • 1 dl röda linser
  • 1 dl vit quinoa (vilken färg som helst går bra)
  • 3-4 dl vatten
  • 5 soltorkade tomater (strimlas / hackas smått )
  • 1 tärning grönsaksbuljong / umamibuljong
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 nypa chiliflakes
  • svartpeppar efter smak och känsla
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk kikärsmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk fryst / torkad basilika
  • 2 tsk fryst / torkad oregano
  • ev. 0,5 finthackad gullök

Tillvägagångssätt:

Mät upp ca 3 dl kokande vatten i en bunke och tillsätt alla torra kryddor (övre delen av receptet fram till och med svartpeppar) samt de röda linserna och quinoan. Täck över med plastfolie och ställ rumsvarmt att svälla / blötläggas över natten. ELLER koka linser och quinoa tillsammans med kryddorna enligt instruktion på linspaketet för en mer "akut" lösning.

Dag 2 / Del 2.

Sätt ugnen på 175° C (om ej varmluft 200°C).

Häll av vattnet ifrån din lins- och quinoablandning, förslagsvis i en sil eller finmaskigt durkslag, och häll sedan tillbaka dessa i bunken eller kastrullen. Tillsätt övriga ingredienser till blandningen och Använd sedan med fördel en stavmixer för att mixa din smet slät och kladdig, samt att du får en jämn fördelning av kryddorna. Tänk på att den kan vara väldigt / mycket blöt, det blir bra ändå. Forma sedan ca tio biffar med hjälp av två matskedar och placera på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 25 minuter, tills de ser färdiga ut. eller släng ned biffarna i en stekpanna med rikligt av olja och stek på varje sida på medelhög värme i ca 4-5 minuter så att dom blir krispiga och genomstekta.

Servera förslagsvis tillsammans med en taboulleh, Kizir eller klyftpotatis och din favoritsås av något slag!

Njut! :D

Kostnad? SJUKT billigt!

Lins- och Quinoabiffar med soltorkade tomater
Kategorier / Sök recept