Tomatsås, något jag absolut inte älskar men som jag på senare år lärt mig uppskatta. Speciellt till Falafel, kebab, på pizzan osv. Serverat tillsammans med en tzatsiki sitter ofta smaksensationerna perfekt i balans och det är både fräscht, nyttigt och lätt att göra och förvara.
Nedan finns mitt recept på en tomatsås med lite sting, vegansk och smakrik.
Tillagningstid: ca 15-30 minuter (går att långkoka för mer fyllig smak) - 3-4 portioner
Ingredienser:
- 400g krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk torkad oregano
- 1 liten hackad rödlök
- 10 – 15 basilikablad / 1-2 msk basilika torkad eller fryst
- 1 nypa chiliflakes
- Salt & peppar efter smak, ev 1 umamibuljongtärning
- 1 - 2 msk rödvinsvinäger
Tillvägagångssätt:
Tillagningstid ca 15 minuter – 2 timmar
Blanda alla ingredienser i en lagom stor kastrull, gärna tjockbottnad. Låt koka upp under omrörning och låt sedan puttra på svag värme i 10 - 120 minuter beroende på önskad smak.
Smaka av och tillsätt eventuella övriga kryddor
Servera direkt eller låt svalna och häll upp i återförslutningsbara burkar för att förvara i kylen.
Vid tät burk är hållbarheten 14 dagar + i kylskåpskyla.
