Veganska göttbullar

Ingredienser:

Tillagningstid: Ca 45 minuter. (+ tining av färs)


  • 500g sojafärs (gärna anammas formbara)
  • 0,5-1,5 dl ströbröd + ca 1 dl vegansk matlagningsgrädde (om ni ej använder formbara färsen)
  • 1 msk dijonsenap
  • salt & svartpeppar efter smak
  • 1 gullök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1msk soja
  • ev. julkryddor
  • smör / olja att steka i

Tillvägagångssätt:

Sätt ugnen på 200°C Eller ta fram stekpanna för direkt stekning.


Börja med att tina den frysta färsen (om den inte redan är tinad) i rumstemperatur i påsen tills den är kall men mjuk. Ca 1 h för en 850g påseeller i kylskåp över natten. Micra INTE färsen under tiningen då den tappar sina formbara egenskaper då. Om du använder annan färs, låt den gärna tina i micron på medelvärme, det påverkar inte egenskaperna hos den.


Blanda samman alla ingredienser till en "smet" i en bunke. Hacka vitlök och gullöken fint för att få små bitar i varje bulle. Eftersom att färsen inte är "rå" kan du gärna smaka av under själva blandningen utan att oroa dig och för att få till rätt smaker. Knåda med händerna färsen till en kletig smet och forma sedan till små bullar. Om du har valt att inte använda den formbara färsen kan det vara bra att låta färsen svälla med vätskan en stund för att på så sätt binda bättre. Lägg alla dina bollar på en plåt och skjutsa in i mitten av ugnen i ca 25 minuter, så att de "torkar ihop lite" på ytan. Eller stek direkt i en stekpanna med lite olja eller smör i. Stek till en gyllene yta och servera gärna med gräddsås (på IMat vegangrädde), kokt potatis och lingonsylt!



Kategorier / Sök recept